Plenković ustvrdio da je Hrvatska osigurala uredan Brexit

Prvo sučeljavanje Davora Bernardića i Andreja Plenkovića nije moglo proći bez teme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije, očekivano, kritizirao predsjedanje. “Hrvatska je to prespavala, nitko nije čuo za nas. Umjesto da smo to stavili u svoju agendu, Hrvatska je razgovarala o zapadnom mandatu. Sa tim da ni Albanija ni Makedonija nisu dobili termin pregovora. Nisam zadovoljan. Pitanje migranata nismo ni takli. Zašto bi Hrvatska trebala biti hotspot. Policija postupa kako postupa, neki kažu da ne postupa prema svim humanim normama. Znate odkud su došli migranti? Iz Grčke koja je dio Schengena. Pa ne može Hrvatska biti policajac. Propustili smo hrpu stvari”, rekao je Bernardić.

Dodao je da je sreća što iza nas predsjeda Njemačka. “Mi smo mala država. Ja sam svjestan da nismo u mogućnosti pokriti svaki resor, biti dominantni na svakoj temi. Ali mi nismo napravili apsolutno ništa”, kaže.

“Sad ste pokazali takvu prazninu, mene je sram. Ne daj Bože da vi budete predstavljali Hrvatsku na Europskom vijeću”, kazao je Plenković, a onda je rekao da su u okolnostima bez presedana napravili izvrstan posao i da su osigurali uređen Brexit.

“Želite reći da Britanija ne bi izašla? To je glupost”, odgovorio mu je Bernardić.

Plenković kaže da su dogovorili pregovore za buduće odnose sa Velikom Britanijom. “Imali smo planiranih preko 160 događaja. Meni je žao radi vas što se to nije dogodilo. Bernardić nije spomenuo ništa što smo napravili za Covid.”

Taj uređeni Brexit, o kojem je aktualni premijer govorio, baš i nije toliko uređen. Jedino je sigurno da će se formalni izlazak Velike Britanije dogoditi 31. siječnja sljedeće godine. Ali, to bi se najvjerojatnije dogodilo i bez hrvatskog predsjedanja. Još uvijek, podsjetimo, postoji rizik od toga da Velika Britanija iz EU izađe bez trgovinskog sporazuma.

Komentiraj