Plenković: “Uredu predsjednika ide prijedlog nekoliko termina za sastanak VNS-a”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je, nakon sastanka Znanstvenog savjeta o koronavirusu dao izjavu za medije u kojoj je, između ostalog, rekao i da će Uredu predsjednika uputiti nekoliko termina za satanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Danas će biti upućen jedan prijedlog prema Uredu predsjednika – s prijedlogom mjera koje je napisala Koordinacija za domovinsku sigurnost. A i opcija nekoliko termina za eventualni sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, kada se to dogovorimo, kao oni koji supotpisuju poziv za taj sastanak. To će biti prigoda, ako su u međuvremenu spremne i smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija, onda ćemo sve to odraditi na tom sastanku”, rekao je Plenković

Ured predsjednika ranije u petak je poslao priopćenje u kojem se navodi da je nastavljeno “nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti”.

Ured predsjednika Republike ističe da Vlada RH nema zakonsko uporište za davanje zaduženja Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti, da je Koordinacija dužna izvijestiti predsjednika Republike o zaključcima, a to nije učinila, kao i da savjetniku predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost, koji je nazočio sastanku, nije omogućeno da se očituje o zapisniku s Koordinacije.

Premijer Plenković ističe da Vlada, temeljem Zakona o Vladi RH, ima ovlast od Koordinacije tražiti da predloži određene mjere.

“Vlada naravno da ima ovlasti, temeljem Zakona o Vladi, tražiti Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da joj predloži određene mjere”, rekao je.

Vlada je jučer primila na znanje Izvješće Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o predloženim mjerama za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu, a Plenković je u izjavi novinarima danas podsjetio da je taj prijedlog mjera išao “slijedom zaključka Vlade od prošlog tjedna te da taj prijedlog “može služiti kao podloga za raspravu za Vijeće za nacionalnu sigurnost”.

Ured predsjednika: “Vlada i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise”

Komentiraj