Plenković uputio izraze sućuti indonezijskom predsjedniku

EPA/BNPB

Premijer Andrej Plenković uputio je u subotu izraze sućuti indonezijskom predsjedniku Joku Widodi u povodu tragičnog gubitka velikog broja ljudskih života i materijalne štete u potresu i cunamiju koji su pogodili indonezijski otok Sulawesi, priopćeno je iz Vlade.

“S velikim žaljenjem primio sam vijest o tragičnom gubitku velikog broja ljudskih života te materijalnim štetama nastalim u potresu i cunamiju koji je pogodio Vašu zemlju. U ime Vlade Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda Vama i indonezijskom narodu upućujem izraze sućuti i poštovanja obiteljima stradalih. Svim ozlijeđenima želimo brz oporavak”, navodi se u poruci.

U potresu i cunamiju koji je u petak pogodio Indoneziju poginulo je 384 ljudi, a oko 350 je ozlijeđeno, po novim podacima koje je u subotu objavila Agencija za upravljanje u slučaju katastrofa.

Cunami praćen valovima visokim dva metra pogodio je Palu, grad od oko 350.000 stanovnika na otoku Sulawesi.

Izazvao ga je potres magnitude 7,5. Taj snažan potres dogodio se tri sata nakon slabijeg jakosti 5,9 u blizini tog područja.

I u subotu grad podrhtava zbog potresa, sada nešto slabijih.

U nizu potresa u srpnju i kolovozu na turističkom otoku Lomboku poginulo je gotovo 500 ljudi, stotine kilometara jugozapadno od Sulawesija.

Indonezija se nalazi na rubu Pacifičkog vatrenog prstena i često ju pogađaju potresi.

Veliki potres pored sjevernog indonezijskog otoka Sumatre je 2004. pokrenuo cunami koji je diljem Indijskog oceana ubio 226 tisuća ljudi u 13 država, među njima 120 tisuća Indonežana.

Komentiraj