PLENKOVIĆ: “Uopće nam nije jasno kako se može dovoditi u pitanje održavanje izbora”

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je iz Bakra komentirao političku kampanju, parlamentarne izbore i koronavirus u Hrvatskoj.

“Ja se ponašam odgovorno. Meni nije problem testirati se svaki dan”, rekao je Plenković dodajući kako je jučer obavio treći test na koronavirus.

Upitan o održavanju parlamentarnih izbora, kaže da termin ostaje isti. “Uopće nam nije jasno kako se može dovoditi u pitanje održavanje izbora”, poručio je Plenković.

“Hrvatska je i danas, s ovih dvadesetak slučajeva, i dalje među tri EU zemlje koje imaju najmanje slučajeva covida. I to je poruka Hrvatske kao sigurne zemlje”, dodao je.

Komentirao je u rast broja zaraženih, kao i dolazak turista u Hrvatsku. “Kad je bujala epidemija u Austriji i Italiji, mi smo išli s čekićem, restriktivnim mjerama, ograničeni kretanjem, propusnicama i postigli smo cilj, prvi val Covida smo pobijedili, tu nema dileme. Za razliku od drugih dali smo 6 milijardi kuna za plaće za naše sugrađane za ožujak, travanj i svibanj, i pritom smo zahvaljujući reputaciji osigurali financiranje proračuna. Sad kad smo u ljetnim mjesecima, dobili smo jasne indikacije od epidemiologa da virus ima najniži intenzitet u ljetnim mjesecima, a da se ne zna što možemo očekivati na jesen”, rekao je.

Dodao je da je zato njihova odluka o izborima vođena zdravstvenom sigurnošću. “Trebao nam je legitmitet za oformljavanje vlasti da se uočimo s financijskim i zdravstevnim izazozvima na jesen. Odluka je opravdana i ispravna, a povećani broj zaraženih je lokaliziran. Gdje moramo podignuti veću skrb, to su zdravstvene ustanove i domovi za starije, a inače se moramo naučiti živjeti s Covidom dok ne bude lijeka”, poručio je.

O odgovornosti za slučaj u Zadru kaže da treba točno vidjeti jesu li organizatori turnira poduzeli sve. “Hrvatski teniski savez je dobio mogućnost organizacije Adria Toura. Namjera je bila jako dobra, doveli smo top sjetske tenisače u hrvatsku turističku destinaciju, to je bila dobra inicijativa. Ovo što se dogodilo s nekoliko igrača i trenera, to je to zasad, vidjet ćemo hoće će li biti još posljedica”, izjavio je Plenković.

Sumnja da će ovaj slučaj utjecati na turizam u Zadru. Napomenuo je i da svi žele aktivnosti, prihode, te da zato treba i dalje balansirati između onoga što je dobro za hrvatsko gospodarstvo i čuvanje zdavstvenog sustava.

Predsjednik HDZ-a zaključio je da se kontrole na granicama uvijek mogu postrožiti ako se pokaže da dolazi do velikog broja novozaraženih na temelju dolaska iz neke od zemalja.

Komentiraj