Plenković: “Uloga znanstvenog vijeća je savjetodavna”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je, nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, dao izjavu za medije.

Izvijestio je da je Vijeće prihvatilo tekst, a da će taj dokument danas biti upućen u javno savjetovanje. Plan je da se do kraja godine Nacionalni plan prihvati do kraja godine, a sukladno strategiji za uvođenje eura. Cilj je da Hrvatska 1. siječnja 2023. uvede euro kao valutu.

Upitan kakvi izazovi mogu stajati na tom putu, kaže da je cilj zadržati deficit niži od 3 posto. Najavio je da će raditi na ispunjavanju kriterija, sprečavanju pranja novca, jačanju pravosudnog sustava. Vlada je preuzela obvezu da napravi ključne iskorake koji uključuju i plan poreznog rasterećenja.

Upitan o jučerašnjoj raspravi o interpelaciji u Saboru, Plenković kaže da nije bio u Saboru jer e tema promašena i da iza svega stoji ”pravednik Dobrović, bivši mostovac”. Rekao je da on ništa od toga što su sad navodili iz Domovinskog pokreta, Dobrović nije provodio kao ministar. ”Vlada nije teklič i nije kurir, to su uratci loših studenata i džaka, da se njima dostave određeni dokumenti, a oni su mogli izravno to dobiti od onih tijela koji podsjeduju tu dokumentaciju. Rasprava je pokazala da bi dokumente dobili. To je teatar”, naglasio je.

Dodao je da je prva taktika opreme bila zahtjev za osnivanje istražno povjerenstvo. ”Niti smo mi od jučer, niti smo naivni niti smo glupi. To se dogoditi neće, mogu samo sanjati”, istaknuo je.

Poručio je da će u Vladi odgovarati na sve te inicijative koje će saborska većina odbijati. ”Hajdaš Dončić je kao baba Vanga mislio da će imati 68 mandata, a dobili su manje, kao i ovi iz Domovinskog pokreta i Mosta koji su dobili premalo pa ne mogu ucjenjivati”, poručio je.

Komentirao je i sazivanje sjednice VNS-a. Ponovio je da je glasnogovornik predsjednika lažno rekao da nisu dobili materijale. Naglasio je da je predstojnik njegova ureda Frka Petešić dostavio dopis predstojniku Ureda predsjednika Orsatu Miljeniću i dostavio teme te prijedloge termina.

”Nije do nas, ponudili smo tri termina, ponuda i dalje stoji, ako dobijemo odgovor da im paše neki tremin, onda će biti sastanak u četvrtak ili petak. Ako odgovore u subotu, nije realno da će sastanak biti u četvrtak ili petak. To je odgovor”, rekao je.

Na kraju je prokomentirao i stanje s koronavirusom. Rekao je da su bitni brojevi onih koji su hospitalizirani, koji su na intenzivnom liječenju i na respiratoru. Rekao je da je uloga znanstvenog vijeća savjetodavna.

Plenković kaže kako Hrvatska stoji dobro što se tiče nabavljanja cjepiva.

“Mi smo kao EU dogovorili da se ide u razgovor s različitim kompanijama koje rade istraživanja. Mi igramo na više ploča. Ono cjepivo koje bude prvo, naravno da će EU ići na to da se to cjepivo nabavi pa će i Hrvatska dobiti dio”, rekao je Plenković.

“Moramo u trenutku kada ga dobijemo znati kada, tko i na koji način dobiva cjepivo. Neće svi u Hrvatskoj isti dan biti cjepljeni, idemo prvo na najranjivije skupine”, rekao je Plenković.

Komentiraj