Plenković: “Ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom”

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, nakon sjednice Vlade i potpisivanja Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda, dao izjavu za medije.

Ocijenio je da je danas bila izrazito važna sjednica Vlade na kojoj je bio rebalans proračuna i prijedlog za iduću godinu.

Poručio je da će trebati voditi računa o tome da su osigurali poluge za gospodarski oporavak te dodao da ćemo u idućih desetak godina imati na raspolaganju 24,2 milijarde eura što će nam omogućiti lakši izlazak iz krize.

Podsjetio je na odluku o minimalnoj plaći za iduću godinu koja će biti 3400 kuna neto. “U tom kontekstu smo donijeli odluku o minimalnoj plaći, odlučili smo da minimalac iznosi 3400 kuna neto, 150 kuna više. U zadnje četiri godine minimalac je viši za 900 kuna”, kazao je.

Izdvojio je osnivanje Fonda za obnovu i početak sustavnog rada na obnovi. “Posebno važna tema danas vezana je za Zagreb i okolne županije, osnovan je fond, imenovan je novi ravnatelj, to je početak sustavnog rada na obnovi”, poručio je premijer.

Potom je govorio o koronavirusu. “Bitno je da svi shvate da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom. Mjere su proporcionalne razvoju pandemije”,kazao je Plenkoivć i dodao da se svi moraju pridržavati mjera.

Naglasio je da je nezahvalno prognozirati te rekao da se čini da se udaljujemo od eksponencijalne krivulje. “Mi rastemo sporije od Italije, Austrije i Njemačke. Ovo sve treba uzeti s oprezom. Testiramo sve više, a broj zaraženih se ne povećava u istom omjeru. Naglašavajući da je najteže razdoblje pred nama, apeliram na građane da se drže svih mjera, samo ćemo tako spriječiti daljnje širenje zaraze”, kaže Plenković.

Plenković je upitan o KB Dubrava. “Dubrava je izvrsna bolnica, tu rade brojni i kvalitetni ljudi, to je bivša vojna bolnica gdje su radile građanske osobe. Što se tiče stanja u KBC Dubrava, donijeli smo odluku o promjeni Upravnog vijeća, oni će analizirati situaciju i ako misle da je potrebno mogu promijeniti ravnatelja. Znate da je Dubrava na početku jako dobro reagirala, tamo su bili šatori, proveli smo kisik. Bolnica preuzima sve više obaveza. Što se tiče ovih pisama i napisa, postoje inspekcije. Ali svim djelatnicima KBC-a moramo biti zahvalni”, rekao je Plenković.

“Situacija oko korone ne izmiče kontroli, imamo 15.000 kreveta, preko 1000 kreveta intenzivne, što se tiče zdravstvenih kapaciteta, oni nsu ugroženi”, kazao je premijer i dodao da se radi na pravovremenoj rezervaciji cjepiva.

 

Komentiraj