Plenković ugostio povjerenicu EK za unutarnje poslove Ylvu Johansson, razgovarali o migrantima i Schengenu

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u petak u Zagrebu s povjerenicom EK za unutarnje poslove Ylvom Johansson o migracijama i članstvu Hrvatske u Schengenu, priopćeno je iz Vlade.

Razgovarali su “posebno o novom Paktu o migracijama i azilu, čiji je cilj obustaviti nezakonite tokove s kojima je EU suočena od migracijske krize iz 2015. i 2016. te osposobiti Uniju i države članice za učinkovitije upravljanje migracijama”, kaže se u priopćenju.

Premijer Plenković naglasio je da je za Hrvatsku, kao državu na vanjskoj granici EU-a, izuzetno važno da se u raspravi o novom Paktu definiraju ključna pitanja kao što su odgovornost i solidarnost, procedure na vanjskim granicama, jačanje suradnje s trećim državama, učinkovitija provedba postupaka vraćanja migranata koji ne ostvaruju pravo na boravak u Europskoj uniji te zakoniti putovi migracija.

Hrvatska štiti vanjsku granicu EU

Hrvatska, zahvaljujući značajnim ulaganjima u tehničku opremu za nadzor granice i u kapacitete svoje granične policije, učinkovito štiti vanjsku granicu Europske unije i spremna je štititi vanjsku granicu šengenskog prostora, istaknuo je, po priopćenju.

Plenković i Johansson razgovarali su i o članstvu Hrvatske u Schengenu. Povjerenica Johansson je na sastanku Vijeća za unutarnje poslove 12. ožujka potvrdila da je Hrvatska uspješno okončala postupak evaluacije i osigurala punu primjenu šengenske pravne stečevine te je podržala donošenje relevantne političke odluke.

Bilo je riječi i o stanju migracija u susjednim državama te je naglašeno da je za smanjenje kontinuiranog migracijskog pritiska na hrvatsku granicu ključno bolje upravljanje migracijama duž cijelog istočno-sredozemnog pravca, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj