HINA

PLENKOVIĆ U ZADRU “Važno je da građani dobro prokuhaju vodu prije konzumacije”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je održao sastanak sa stožerom Civilne zaštite u Zadru, te najavio pomoć države. Dodao je i kako će zadarski župan vjerojatno proglasiti elementarnu nepogodu, prenosi Dnevnik.hr.

“Vlada će sa svoje strane maksimalno pomoći. Očekujemo procjene šteta, pa će nakon toga će vjerojatno župan proglasiti elementarnu nepogodu za Zadarsku županiju s obzirom na količinu oborina i štete koja je nastala”, rekao je Plenković nakon sastanka.

Građanima Zadra poručio je da obavezno prokuhaju vodu prije konzumacije. “Važno je da građani prokuhaju vodu, s obzirom da je došlo do miješanja oborinskih voda i da je pročistač također poplavljen. Molimo sve radi javnog zdravstva i sigurnosti da ljudi prije nego što piju vodu dobro prokuhaju”, dodao je.

S premijerom su u Zadar došli ministri obrane Damir Krstičević, unutarnjih poslova Davor Božinović te zdravstva Milan Kujundžić. Pripadnici Hrvatske vojske u zadar su došli s pumpama s kojima će pomoći ispumpavati vodu iz najugroženijih prostora.

Naglasio je da je u ovom trenutno najvažnije da nema ljudskih žrtava. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su svi pripadnici MUP-a, Policijske uprave zadarske i policijskih postaja na terenu, rade na održavanju javnog reda i mira i reguliranju prometa.

“Bilo je jutros problema, međutim, dobrom i koordiniranom akcijom, efikasnošću i pravovremenim uputama i koordinacijom svih sastavnica sustava spriječene su veće poteškoće”, kazao je.

“Uvijek postoji način da se financijskim sredstvima pomogne, a vidjet ćemo i oko osiguravajućih društava jer je došlo do poplavljenja mnogih postrojenja, konkretno u bolnici. Tu smo da pomognemo, zato smo i došli. To se očekuje od države i država će to odraditi”, poručio je Plenković.

Komentiraj