PLENKOVIĆ ‘U tijeku restrukturiranje Agrokora, najvažnije normalno poslovanje gospodarstva i radna mjesta’

Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak u Prelogu glede situacije u koncernu Agorkor,  kako je u tijeku proces restrukturiranja i konsolidiranja Agrokora i njegovih društava, te naglasio da su najvažnija radna mjesta i normalno poslovanje hrvatskog gospodarstva.

U ranoj smo fazi, a Ante Ramljak, izvanredni Vladin povjerenik, jučer je dao prvo izvješće. Vidjeli ste ono što je temeljno, da su utvrdili, uz određenu malu rezervu, kolike su obveze i kolika su dugovanja, rekao je premijer Plenković novinarima komentirajući proces restrukturiranja i konsolidiranja Agrokora i njegovih društava.

Dodao je kako “Price Waterhouse Coopers, jedna od četiri top svjetske firme u reviziji, radi svoja izvješća. Vidjet ćemo kroz proces kako će ići“, kazao je Plenković. Ponovio je da je najbitnije, zbog čega se i donosio Zakon o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama, „zadržavanje radnih mjesta, normalno poslovanje hrvatskog gospodarstva i bez bilo kakvih udara na naš sustav“.

„Kakva će biti konačna konfiguracija slučaja u Agrokoru nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti i to će ovisiti o brojnim dogovorima s različitim vjerovnicima“, zaključio je predsjednik Vlade, koji je u Prelogu bio na otvaranju 21. Sportskih igara mladih.

Iz koncerna Agrokor su jučer izvijestili da su krajem ožujka ove godine dugovanja Agrokora iznosila ukupno 40,41 milijardu kuna, od čega se najveći dio, 24,5  milijardi kuna odnosi na dug prema financijskim vjerovnicima.  U izvješću se također navodi da su s 31. ožujkom 2017. obveze Agrokora više za 6,7 milijardi kuna, nego što su pokazivali posljednji financijski izvještaji s kraja rujna 2016. U strukturi tog duga su 2 milijarde i 400 milijuna kuna novih zaduženja, dok je iznos od 3 milijarde i 700 milijuna kuna nedefiniran dug i ne zna se što je”, kazao je Ramljak. Potvrdio je da sada to istražuje revizorska kuća.

Cappelli : Za razvoj ciklo turizma 5 milijuna kuna

Na otvaranju  21. Sportskih igara mladih u Prelogu s premijerom Plenkovićem bio je i ministar turizma Gari Cappelli, koji je najavio ulaganje 5 milijuna kuna u razvoj ciklo turizma u kontinentalnim županijama.

Na novinarski upit o ulaganjima u kontinentalni turizam, ministar Cappell je potvrdio da se Ministarstvo brine i o tom dijelu hrvatskog turizma.

“Ministarstvo turizma kroz svoj proračun dokazalo je da će brinuti o kontinentalnom turizmu. Predviđeno je 5 milijuna kuna za prvu fazu ciklo turizma, a u četvrtak će biti i predstavljanje samog programa. Radi se o 12 kontinentalnih županija“, rekao je ministar Cappelli  te najavio da će druga faza biti uvođenje CRO kartice.

Komentiraj