Patrik Macek/PIXSELL

PLENKOVIĆ “U obrani integriteta ministra Tolušića”

Premijer Andrej Plenković u Davosu je komentirao slučaj lažnih fotografija ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o čemu je Nacional iscrpno izvijestio javnost, za koji pojedinci iz oporbe, ali i u redovima partnera ove Vlade, tvrde da je u pitanju spin same Vlade, javlja N1.

Na pitanje da komentira izjavu Pavla Kalinića kako je objašnjenje najnovije afere “za retardirane”, premijer je rekao kako ne vidi koji dio je sporan.

“Koliko ja razumijem, Nacional je dobio kompromitirajuće fotografije, a dobila ih je i SOA. SOA je provjerila jesu li autentične ili ne. To je dio njihove zadaće. Da se to nije provjerilo, a da netko drugi nije mogao utvrditi je li to laž ili istina, i da se izašlo u javnost s tezom da je istina, što bi govorili ovi koji sad govore da je u pitanju Vladin PR? Tražili bi ostavku cijele Vlade. Služba je prevenirala izmišljenu krizu i Nacional je to kontekstualizirano opisao, i onda je to problem. Mislim da ljudi koji se bave sigurnošću lakonski komentiraju stvari s kojima nisu do kraja upoznati. Čvrsto stojimo u obrani integriteta ministra”, rekao je premijer dodajući i kako u javnosti izostaje senzibilitet prema ministrovoj obitelji zbog ovog slučaja.

Kratko je komentirao i izbor kandidata za hrvatsko predsjedavanje Vijećem Europe, točnije kandidaturu minsitrice vanjskih poslova Marije Pejčinoivć Burić za mjesto glavne tajnice VE, rekavši da ne zna ništa o priči kako je u igri bio i Miro Kovač.

“Ne znam ništa od tome. Naša kandidatkinja je Marija Pejčinović Burić za koju se dugo spremamo. U Hrvatskog se to nije previše pratilo, nažalost to je sudibina te organizacije u Hrvatskoj. Ministrica ima sve kvalitete, ima podršku Vlade i od svih kandidata, dali smo jedinu kandidatkinju iz Vlade i iz srtanke koja je na vlasti, što je jako bitno”, kaže premijer.

Što se tiče sudjelovanja na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Plenković kaže kako je ovogodišnji sastanak fokusiran na prilagodbu država tekovinama četvrte industrijske revolucije, te da se u taj proces, kako bi osigurali konkurentnost, trebaju uključiti svi.

Govoreći o temama ovogodišnjeg Foruma istaknuo je Brexit, migracije, sigurnost, kao i proračune i smanjivanje nejednakosti.

Bilateralne susrete ove godine će imati s farmaceutskom kompanijom uz čiju se pomoć u Hrvatskoj 12 osoba besplatno liječi od spinalne mišićne atrofije, a interes za poslovanje u Hrvatskoj, prema premijerovim riječima, pokazuju i Google, Coca Cola, MasterCard, kao i hotelski lanac Mariot. Premijer će se po prvi put susresti i s novom čelnicom njemačke vladajuće stranke CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a najavio je i susret s irskim premijerom s kojim želi razgovarati o Brexitu.

Na pitanje o rezultatima prošlogodišnjih bilaterala, Plenković je izdvojio Booking.com koji u Hrvatskoj pomaže smanjiti potrebu za posrednicima te na taj način pomaže turističkoj sezoni, a spomenuo je i “sjajne razgovore” s grupacijom Lukšić.

Komentiraj