PLENKOVIĆ U MOSTARU “Nema promjene stava – presuda se poštuje”

HINA/ FENA/Ivan Rozic

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u utorak konferenciju za novinare u Mostaru s Draganom Čovićem.

“Sinoć smo razgovarali s braniteljima, a danas sa strankama koje čine Hrvatski narodni sabor. Uvjeren sam da ovi razgovori prije svega veliko ohrabrenje svima nama u BiH da ne treba gubiti nadu, kako preživjeti u BiH i graditi svoju domovinu i očvrsnuti poziciju potpuno jednakopravnog, konstitutivnog naroda u BiH”, rekao je Čović dodajušći da imaju potpunu podršku vlasti u Hrvatskoj.

Čović je naglasio da nisu nasjeli na provokacije u posljednjih nekoliko dana. “Nama treba mir na ovom prostoru, ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda otvore mržnju prema jednom od tri naroda. Treba spriječiti na svaki način eskaliranje negativne klime i vraćanje u povijest koja je takva da ne želimo da se bilo kome u svijetu ponovi. Svi smo ovdje pokazali jasno opredjeljenje da pokažemo zajedništvo i kad je u pitanju budućnost, da vidimo kako se iznijeti s izbornim zakonom, s procesom naše ustavne jednakopravnosti i da ne zaustavimo procese kad su u pitanju europske i sve druge integracije, kao i to da se spriječi daljnji odlazak hrvatske mladosti iz BiH”, poručio je Čović.

Plenković je na početku svog obraćanja kazao da je Hrvatska partner i prijatelj BiH, što kontinuirano dokazuju od pčočetka njegovog mandata. “Mogu izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama koje su navedene u toj presudi, ali i svim drugim žrtvama koje su se dogodile u BiH, uključujući i one koje su se dogodile prema hrvatskom narodu. Želimo da svi pokažu jedinstvo i koheziju i pripreme se za izbore u BiH”, poručio je Plenković dodajući kako Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva naroda budu ravnopravni u punom smislu riječi.

Upitan na koji će način haška presuda utjecati na položaj Hrvata u BiH, Čović je rekao: “Što se tiče izbornog zakona, još će nas više mobilizirati da hrvatski narod samostalno bira svoje predstavnike. Što se tiče poticanja na nove kaznene prijave, bezbroj puta sam rekao da naša država nije u punini izgrađena kao pravna država, ali sam duboko uvjeren da ćemo spriječiti bilo kakav pokušaj instrumentaliziranja takvih stvari i stvaranje atmosfere straha kod jednog dijela ljudi. Vjerujem da će naše institucije raditi po načelima, a ne da se pravi hajka”.

Naglasio je da će inzistiratoi da se optužnice koje su se do sada podizale proitv predstavnika HVO-a dižu jednako kao i protiv svih. Plenković je komentirao svoje izjave oko haške presude. On je, naime prvo rekao kako Tuđmanova politika u BiH nije bila zločinačka, a potom je jučer kazao da prihvaća presudu haškog suda.

“Vidim da je došlo do tumačenja izjava Vlade oko haške presude koje ne odgovaraju činjenicama. Kad je riječ o prihvaćanju ili neprihvaćanju presude, RH je članica UN-a i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu ICTY-ja i dilema za prihvaćanje presude nema. U kontekstu zemlje koja je triput u okviru ovoga suda pravnim putem nastojala dobiti status prijatelja suda, kako bismo pojasnili određene pravne aspekte koji se odnose na određene kvalifikacije u prvostupanjskom procesu, onda u tom kontekstu nismo zadovoljni što taj status nismo dobili, što argumente nismo mogli iznijeti”, objasnio je hrvatski premijer.

Naglasio je da haški sud nije sud koji sudi državi, već utvrđuje odgovornost pojedinaca. Još je jednom ponovio kako nema promjene stava – presuda se poštuje. Kad je u pitanju najava tužbi bivših logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske i naknadu štete, Plenković je rekao da se ne radi o odgovornosti država, nego pojedinaca te da ne vidi pravne temelje na kojima bi se takva jedna tužba mogla podnijeti. Čović je, pak, javno pozvao sve logoraše u BiH da tuže BiH. “Sve ono što se događalo u BiH ugrađeno je u BiH koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH. To se ubraja na sve logoraše, Bošnjake, Hrvate i Srbe. BiH treba naći načina kako pomoći tim ljudima”, rekao je Čović, kako prenosi N1.

Komentiraj