Plenković u Jasenovcu: “Vlada je jasno protiv korištenja ustaških simbola”

Državni vrh i udruge stradalnika danas obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovca odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem, u društvu ministara položio je vijenac na spomen-obilježju u Jasenovcu.

“I danas smo ovdje u Jasenovcu, došli smo obilježiti 76. godišnjicu proboja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u ovom i drugim logorima protiv Židova, Srba, Roma, antifašista, Hrvata”, rekao je Plenković i dodao da je važno da mlađe generacije osvijeste te zločine i nikad ih ne zaborave.

“Mi smo ovdje i ove godine, kao što smo bili svake godine tijekom prvog mandata, kao što ćemo biti i do kraja mandata, a dolazit ćemo i kasnije, s pijetetom i sviješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ikada ponove”, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje zašto on i predsjednik Zoran Milanović nisu zajedno, Plenković je rekao da je već sve o tome već rekao.

Što se tiče zabrane ustaškog obilježja, Plenković je rekao da su oni već zabranjeni, a da je pitanje ujednačavanja sudske prakse. “Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovca, tko razumije što ti znakovi znače za Židove, pripadnike Roma, antifašista, razumiju da to nisu obilježja koja treba koristiti”, rekao je Plenković, dodavši da je stav Vlade jasan kad je u pitanju nekorištenje takvih simbola.

Također, istaknuo je da su tvrdnje Židovske općine da se Vlada o tome nije odredila – netočne.

Komentiraj