EPA/JULIEN WARNAND

Plenković u Bruxellesu s čelnicima Europske unije

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu će u Bruxellesu razgovarati s čelnicima Europske unije. Brojne su teme razgovora od priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. do strategije prema zapadnom Balkanu i gospodarskim te financijskim pitanjima EU-a.

Prvi sastanak Plenković će odraditi s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, s kojim će razgovarati o nadolazećem neformalnom sastanku Europskog vijeća (23. veljače), na kojem će se raspravljati o institucionalnim pitanjima – sastavu Europskog parlamenta, načelu proporcionalnosti odnosno odnosu broja stanovnika država članica i broja zastupnika u Parlamentu, transnacionalnim listama, proračunskim izazovima nakon Brexita.

Nakon toga Plenković će sudjelovati na kolegiju povjerenika. Na sastanku s povjerenicima uvodno se obraća predsjednik EK-a Jean Claude Juncker, a nakon toga premijer Plenković koji će izvijestiti o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU 2020. i prioritetima tog predsjedanja te predstaviti hrvatski pogled na budućnosti Europe, strategiju prema zapadnom Balkanu te gospodarska i financijska pitanja EU-a.

Nakon tog sastanka Plenković će razgovarati s Junckerom osuradnji EK-a i Hrvatske, ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen te o pitanju granice sa Slovenijom.

S premijerom Plenkovićem u Bruxellesu su potpredsjednice Vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić.

Komentiraj