Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjelovat će danas i sutra na na sastanku Europskoga vijeća i na sastanku na vrhu Europske pučke stranke u Bruxellesu, izvijestili su iz Vlade.

Čelnici Europske unije raspravljat će o nizu aktualnih pitanja, među ostalim iz područja obrane, migracija, vanjskih poslova, socijalnih pitanja, obrazovanja i kulture. Očekuje se da će čelnici EU-a pozdraviti pokretanje stalne strukturirane suradnje (PESCO), s obzirom da je 25 država članica, među kojima je i Republika Hrvatska, obavijestilo o svojoj namjeri pridruživanja PESCO-u radi jačanja suradnje u području obrane.

Europsko vijeće će i preispitati napredak postignut u drugim područjima, posebice u pogledu suradnje EU-a i NATO-a, te usvojiti zaključke o socijalnim pitanjima te o pitanjima iz područja obrazovanja i kulture. Zaključci se temelje na raspravama održanima u Göteborgu tijekom Socijalnog samita.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković po prvi će puta sudjelovati na sastanku šefova država ili vlada europodručja (Eurosummit).

Komentiraj