PLENKOVIĆ “U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj”

HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Predsjednk Vlade Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak, nakon mise za Domovinu u cekvi Sv. Marka da se prisjećamo 27. obljetnica povijesnih odluka Sabora kao preduvjeta hrvatske samostalnosti i neovisnosti, vremena rata, državničke politike Franje Tuđmana i ključne uloge branitelja u obrani i plebiscitarnog očitovanja naroda za svojom državom.

“Sve su to simboli koje i danas trebamo njegovati, trebamo raditi na unaprjeđenju naših institucija, jačanju demokracije i gospodarstva, davanju svim ljudima perspektive da zadovoljno žive i rade u domovini”, poručio je premijer i dodao kako moramo stvarati preduvjete za ostanak ljudi. Podsjetio je da se trend iseljavanja poklapa i s činjenicom da je RH članica EU i da više ne postoje barijere za slobodu kretanja te da bi slično bilo i ranije da ih prije nije bilo.

Uvjeren je, kaže, da je to kretanje dvosmjerno i da će se ljudi, koji dio života žele provesti i odraditi u inozemstvu, vratiti u Hrvatsku i poticati zemlju kao što je iseljeništvo poticalo Hrvatsku i davalo energiju u teškoćama. Naglasio je da će VBlada učiniti sve sa svoje strane. “Danas smo na najmanjem broju nezaposlenih otkad je Hrvatske”, rekao je Plenković i ponovio mjere koje Vlada poduzima za zapošljavanje.

Upitan o porukama kardinala Bozanića sa propovjedi, Plenković kaže da je ‘uvijek dobro čuti poticaj – tri poruke savjesti, nade i ostanka u RH su nešto što svi dijelimo’. Upita o problemu demografije, kazao je da je on već dugo prisutan. “Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne demografske plus trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj”, poručio je premijer.

Dodao je kako je gospodarsko pozizanje samo jedan akpekt. “Ukupno ozračje i volja onih koji zasnivaju obitelj nešto što treba ući u kod naroda. Vjerujem da je optimizam ključan u tom pogledu za demokratski oporavak”, poručio je.

Komentiraj