HINA/ Slavko VUKADIN/ ua

PLENKOVIĆ Tekst Rimske deklaracije realan je i izbalansiran

Tekst Rimske deklaracije, koji su čelnici 27 zemalja članica potpisali u subotu u Rimu, realan je s obzirom na postojeće okolnosti, ali je i ambiciozan u pogledu daljnje izgradnje Europske unije, ocijenio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Smatram da je tekst realan, ali istodobno i ambiciozan. Želimo kao Europsko vijeće i kao lideri europskih institucija dati novi poticaj razvoju europskog projekta”, rekao je Plenković nakon što je zajedno s ostalih 26 čelnika država članica i čelnika europskih institutucija potpisao Rimsku deklaraciju.

Također je istaknuo da je “tekst izbalansiran, da jasno govori o ulozi nacionalnih parlamenata, ulozi država članica, načelu supsidijarnosti, izgradnji projekta što je moguće tješnje, uz sudjelovanje svih”.

Po Plenkoviću, tekstom deklaracije na simboličan način se pokazuje zajedništvo i spremnost za daljnju izgradnju europskog projekta kako u pogledu unutarnje sigurnosti, borbe protiv terorizma, tako i u pogledu gospodarstva, razvoja, prosperiteta, obrazovanja mladih, u pogledu socijalne Europe.

“EU ostaje otvorena za buduće članice, ostaje otvorena da u tješnjoj suradnji sudjeluje sve države na jednakopravan način”, kaže Plenković. Ističe da tješnja suradnja različitim ritmom pojedinih država članica ne predstavlja prijetnju da bi se to moglo pretvoriti u neki uži direktorij koji bi odlučivao za sve.

Stvaranje užeg kruga država članica, “jasno je identificirano kao potencijalna prijetnja ravnomjernoj snazi svih članica i zato smo poslali poruku zajedništva. Činjenica da je takav stav iznio čelni čovjek Europsko vijeća (Donald Tusk), koji po svojoj funkciji mora balansirati među svima, po meni je znak razumijevanja za one koji su manji, fiancijski manje moćni. Mislim da u ovom trenutku te prijetnje nema, a onaj tko hoće ići naprijed ima mogućnost”, rekao je Plenković.

Komentiraj