Plenković: “Svjedočimo prekretnici u količini dostavljenih cjepiva u RH”

U sklopu obilježavanja Dana vatrogastva, danas je u Zagrebu održana svečana primopredaja 75 kombi, te 15 interventnih vatrogasnih vozila. Na dodjeli je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, te predstavnici vatrogasnih organizacija.

Svim vatrogascima Plenković je čestitao njihov dan te podsjetio da je njegova Vlada dosad vatrogascima isporučila više od 400 novih vozila. “Na tom tragu nastavit ćemo suradnju i u budućnosti jer doprinos naših vatrogasaca i vatrogaskinja društvu je zaista nemjerljiv, a njihova požrtvovnost i solidarnost su ono što ih krasi”, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje o online sastanku sa županima i čelnicima javnozdravstvenih ustanova, premijer je odgovorio: “Ovaj vikend svjedočimo prekretnici u pogledu količine dostavljenih cjepiva u RH, na tjednoj razini imat ćemo najmanje 200.000 doza. Smisao sastanka bio je da se intenziviraju napori te da se ubrza proces procjepljivanja diljem Hrvatske”.

“Mi od početka znamo da, od 3,3 milijuna odraslog stanovništva, da se svi neće cijepiti. Ako dođemo do 2,2 ili 2,3 milijuna cijepeljenih, to će biti jako dobro. Cilj je da se ove doze koje sad imamo na raspolaganju u iduća dva mjeseca koriste. Kontaktirat ministarstva će pojedine poznate osobe, ljude iz svijeta umjetnosti, sporta, koji bi mogli, također javnim cijepljenjem potaknuli ljude da se cijepe”, dodao je Plenković.

Komentirajući inicijativu oporbe za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša rekao je da je to uvijek isto prepisivanje novinskih napisa. “Nisam još vidio taj papir. Kad ga pogledamo, pročitat ćemo ga. Koliko sam čuo, manje-više je to u istom stilu, prepisivanje raznih portala, novinskih napisa. Nije oporba nešto kreativna. Vlada će se u zakonskom roku očitovati i nakon toga vidjeti kada je najprimjereniji trenutak da se ta rasprava održi”, rekao je.

Prijavu Zlate Đurđević na javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda nije želio komentirati. Na pitanje kad će se sastati s predsjednikom Milanovićem, odgovorio je: “Kad se steknu preduvjeti. Nisu se još stekli”.

Plenković je još jednom ponovio da je Vlada jasno osudila incident u Borovu. “To je skandalozno i nedopustivo. Počinitelji su privedeni i policija je postupila sukladno zakonu. Ni vojska ni policija ni vatrogasci nisu moji kako se to inputiralo. Jedino ako je bilo drugačije kad je Milanović bio premijer”, zaključio je.

Komentiraj