Plenković: “Svi su suglasni da se ide u reformu HGK”

Počelo je obraćanje premijera Andreja Plenkovića nakon sastanka vladajuće većine na kojem se razgovaralo o HGK.

Kako je Dario Hrebak ranije kazao, dogovoreno je da se ide u reformu i postepeno ukidanje obavezne članarine.

“HSLS će sa svojim partnerima dogovoriti da se postepeno ide u ukidanje obvezne članarine jer sve drugo za što se zalažu određene političke opcije nije dobro, a to su promjene preko noći, demagogija i populizam. Treba nam sustavni pristup rješavanju problema neefikasnosti HGK koji traje već 30 godina”, rekao je Dario Hrebak nakon sastanka s premijerom.

Plenković je na početku kazao da su se svi usuglasili da se ide u reformu HGK. Dodaje i da su kolegama iz većine kazali da će uskoro biti predstavljena zamjena za preminulog zastupnika Miroslava Tuđmana.

“Most je jedna populistička, demagoška, antieuropska, antimanjinska opcija. Ovo nije njihova ideja, oni prepisuju ideju konkurentske udruge HGK-u, radi se o Glasu poduzetnika. Ta udruga potiče na neposluh, kršenje mjera”, kaže Plenković.

Prozvao ih je na nedostatak odgoja jer su napustili sabornicu prošli tjedan i srušili kvorum.

“Incijative za izmjene HGK mogu dolaziti iz bilo koje političke opcije. Ali to će se napraviti na način kako želi većina u parlamentu”, kazao je.

Plenković je upitan je li u redu da je šef HGK od strane vlade primljen u Nadzorni odbor Ine.

“Šefa HGK ne bira Vlada, on je na toj dužnosti od naše ranije Vlade. Predsjednika HGK biraju članovi HGK, kao što u HUP-u predsjednika biraju članovi. To je na njima da biraju. Oni su ga izabrali jer su smatrali da je najbolji”, kazao je Plenković.

“Bilo je više kandidata, on je pobijedio, nije ga birala stranka”, dodaje.

“Što se tiče plaće, njegova plaća je slična onoj koju ima premijer. Drugo su naknade, pa zbroj dovodi do velikog iznosa. On nije dužnosnik. Mi možemo pričati jesu li te naknade visoke, to ne određuje Vlada”, rekao je.

Plenković kaže da je HGK stota tema prošli tjedan u Saboru.

“Prva tema je zakon o obnovi od potresa na Banovini, druga je izglasavanje isključivog gospodarskog pojasa”, kaže Plenković. Dodao je opet da nije u redu rušiti većinu dok je zastupnik u bolnici i bori se za život.

“Nije uobičajeno niti moralno”, kaže. Dodaje da nije bilo nikakvog problema što se tiče većine. “I druge zemlje imaju komore”, dodaje. Kaže da se ovdje radi o pokretu koji bi trebao rušiti institucije. To je širi proces, to je dio puzzlea”, kaže.

Most je najgori partner kojeg možete imati, kaže Plenković

Opet je napao Most. Kaže da su oni najgora moguća opcija.

“Ne bih nikome nikada preporučio da ide u suradnju s Mostom. To je najgore što se nekome u smislu partnera može dogoditi. Idite sa svima, samo ne s njima. To je poruka”, rekao je Plenković.

Nazvao ih je populistima i demagozima. “Oni kreću s destruktivne pozicije”, dodao je.

O Damiru Vanđeliću:

“On je privremeni ravnatelj Fonda, fokusiran je na obnovu grada Zagreba. HDZ će odlučiti o svom kandidatu kad odlučimo o svim kandidatima za izbore, to će biti u sljedećim tjednima”, kazao je Plenković.

O koronavirusu i mjerama

Plenković je upitan o teretanama i kafićima. Upitan je i o prosvjedu udruge Glas poduzetnika najavljenom za srijedu u Zagrebu.

“Još jednom podsjetimo javnost da smo skoro godinu dana u fazi pandemije. Mi smo, kao i sve druge vlade, borimo za zdravlje, gospodarstvo, financije, za naš način života. Vlade to rade na nekoliko načina, poduzimaju mjere da se spriječi zaraza. Mi smo u zadnjih nekoliko tjedana mjerama od 27.11. i dodatnim mjerama prije Božića postigli što smo htjeli, smanjili smo intenzitet zaraze na niske postotke, danas je čini mi se nešto preko šest posto pozitivnih od testiranih. U Europi trend, s obzirom na nove sojeve, većina zemalja odlučila se za nove restrikcije. U puno slučajeva to je puno strože nego kod nas, mi smo prilično liberalni i to se na neki način zaboravlja. Mi smo uvijek žalosni jer moramo ići u mjere, Vlada je nesretna jer nekome onemogućavamo rad”, kaže Plenković.

“Međutim, u situaciji smo da trebamo poduzimati mjere da zaštitimo zdravlje. Naravno da ćemo kad procijenimo da su okolnosti takve da se ide u novo popuštanje, da ćemo to napraviti. Sigurno nećemo držati mjere duže nego što treba. Mi smo 9 milijardi kuna dali za radnike plaća u privatnom sektoru. Ne govorim o drugim mjerama koje su poduzete. Pritom nismo ugrozili niti naš kreditni rejting, sve funkcionira, zdravstveni sustav funkcionira. Nastojimo balansirati što bi svatko odgovoran učinio”, kazao je. Dodao je da moraju balansirati.

“Razumijem da će neki prosvjedovati, to je u redu. Samo ih molim da se drže epidemioloških mjera”, kazao je.

Nije želio ništa kazati o eventualnom popuštanju mjera 15. veljače.

“Danas je tek drugi, nisam prorok”, dodaje.

“Moramo biti oprezni, sve se može brzo promijeniti. Ako za dva tjedna bude ovako malo zaraženih kao jučer, o tome se može razgovarati”, kazao je Plenković.

Komentiraj