Plenković: “Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi cijena struje, plina, nafte”

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je gostovao u Dnevniku HTV-a gdje je, među ostalim aktualnim temama, komentirao rast cijena goriva.

Govoreći zašto je Vlada posegnula za Uredbom na 30 dana, a zakonski je maksimalno 90 dana, Plenković je rekao kako se temom cijene energenata, porastom cijene nafte bavimo se zadnjih nekoliko tjedana.

“Svi moji međunarodni kontakti od početka rujna završavaju na temi a što vi činite u vezi cijena struje, plina, nafte. To je tema o kojoj stalno razgovaramo unutar Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini.

U konačnici jučer je Europska komisija izašla s jednim dokumentom koji se mahom odnosi na srednjoročne mjere za plin i za struju kako da se ublaže negativni efekti na građane, na gospodarstvo”, rekao je Plenković za HRT.

“Mi smo, što se toga tiče, to je već više puta komunicirao ministar Ćorić, relativno mirni kad je riječ o cijenama i plina i struje za kućanstva, nešto je kod gospodarstvenika malo kompleksnije jer dio njih nije imao takve ugovore koji bi im osigurali kontinuitet ranije cijene plina i to će se rješavati”, dodao je.

“Vlada ima još alata”

“Što se tiče cijena nafte da globalno gledajući imamo veliku potražnju. Ekonomski oporavak koji je sada u cijelom svijetu, kako idemo kraju Covid krize, snažan, a istodobno proizvodnja nafte u zemljama koje su najveći proizvođači ne prati taj rast potražnje nego ima naznaka da će i pasti. Ako imate veći rast potražnje a manju ponudu logično je da cijena ide gore. Mi smo nakon niza dana kada smo analizirali što da činimo imali naznake da bi već idućeg utorka moglo poskupjeti gorivo odlučili prevenirati daljnji udar na standard naših građana”, rekao je.

Na pitanje što ako cijene nafte nastavljaju i dalje divljati premijer je rekao kako će onda vidjeti što se još može učiniti.

“Država ima određene alate, ima rezerve, ima partnere u onima koji su proizvođači i distributeri nafte. Možemo o tome tražiti zajednički rješenje i intervenirati kapo što smo intervenirali u svim krizama”, rekao je Plenković za HRT.

Jeftine insinuacije

Komentirao je teze prema kojima bi cijene goriva nastavile rasti da nije bilo presude o odgovornosti HDZ-a u slučaju Fimi media. To su, rekao je, jeftine insinuacije oporbe, a poručio im je i da neće biti ništa od zazivanja ostavke, prijevremenih izbora i isprike.

“To su bez ikakvog argumenta jeftine insinuacije oporbe. Što se tiče zazivanja ostavki, prijevremenih izbora i isprike ili bilo čega drugoga kažem – ne. Ostavke nema, prijevremenih izbora nema, isprika nema”, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Dnevniku HTV-a.

HDZ se, pojašnjavao je, u toj priči kao pravna osoba našla odgovornom zbog zlouporabe položaja službene osobe pojedinca, a to je bio tadašnji predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader.

“Današnji HDZ kojeg ja vodim više od pet godina dva je puta pobijedio na parlamentarnim izborima, dva sam puta izabran za predsjednika HDZ-a u demokratskoj proceduri. Moj protukandidat prije godinu i pol dana nije izbačen kroz prozor iz HDZ-a kao što je Grbin izbacio Bernardića. Valjda imaju razlike u mišljenjima. Kovač, Karamarko, Brkić, Stier, Tolušić su članovi HDZ-a. Jedini koji u moje vrijeme više nije član HDZ-a je Darko Milinović”, nabrajao je Plenković.

Ustvrdio je i kako HDZ-u “dociraju oni koji imaju totalitarne manire kao SDP” dodavši da je “nezabilježeno da netko izbaci 18 zastupnika iz vlastitog kluba, a izbori su bili praktički jučer”.

Napad koji je išao na HDZ, ističe, histeričnog je karaktera i od SDP-a i od Možemo.

“Možemo koji tu koprca, petlja, prtlja, ne zna što je nadzorni odbor, što uprava, tko donosi odluke u Holdingu, pokazuje nedostatak kapaciteta upravljanja, Most koji radi cirkuse na festivalima slobode. Oni će HDZ-u docirati što bi trebali činiti ili ne!? ili će mi to raditi Domovinski pokret čiji glavni tajnik u nekom stančiću u Zagrebu tajno snima druge članove. Važno je tko to govori”, naglasio je Plenković.

HDZ će, rekao je, poštivati presudu Vrhovnog suda i platiti novčani iznos.

Predsjednik VS-a nema ulogu u reformi pravosuđa

Premijer je ponovio da će parlamentarna većina sutra u Saboru podržati imenovanje suca Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda, no ustvrdio je da predsjednik Vrhovnog suda ima ulogu u boljoj organizaciji pravosuđa ali ne u reformi pravosuđa jer je to posao Vlade i Sabora.

Napomenuo je pritom kako 2013., kada je Vlada Zorana Milanovića treći put imenovala na istu funkciju tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina iz redova sudaca Vrhovnog suda nije pročitao ni jedan komentar, članak, dramatičan apel da će izbor predsjednika Vrhovnog suda biti baš ta prijelomna točka reforme pravosuđa.

“To su priče za malu djecu. Reformu pravosuđa predlaže Vlada zakonskim aktima, zakone donosi Sabor, postoje programi, mjere, sve to manje više radi izvršna vlast. Bolja organizacija pravosuđa, apsolutno tu ulogu ima i predsjednik Vrhovnog suda, ali nemojmo sad tu simboličnu ulogu čelnog čovjeka Vrhovnog suda pretvarati u ne znam kakvu golemu reformu hrvatskog pravosuđa”, rekao je.

Za suca Dobronića premijer je rekao kako vjeruje da ima dobre namjere, neovisan je i misli da je čovjek integriteta pa će ga podržati i žele mu uspjeh u radu.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković je odbacio tezu da HDZ i “Bandićevci” žele isprovocirati prijevremene izbore u gradu Zagrebu. Ustvrdio je pritom kako ne vidi da bi sjednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o stanju u zagrebačkom Holdingu mogla dovesti do prijevremenih izbora.

“Ako je teza da se sazove sjednica Skupštine pa se raspravlja o stanju u Holdingu, ne vidim da će to dovesti do prijevremenih izbora. Nije mi jasno odakle ta teza”, rekao je Plenković.

 

Komentiraj