HINA / Denis CERIĆ

PLENKOVIĆ “Suprotno informacijama koje smo imali, došlo je do određenih problema”

Na početku prve ovogodišnje sjednice Vlade, uvodni govor već tradicionalno je održao premijer Andrej Plenković.

Građanima je na početku zaželio sve najbolje u 2019. godini, a potom je govorio o mjerama kojima je, kaže, Vlada podigla životni standard građana.

“Evo na primjer, porezno rasterećenje koje je dovelo do povećanja plaća i potrošnje. Povećali smo i minimalnu plaću, također smo deblokirali preko 50.000 sugrađana. Stupio je na snagu i Zakon o zaštititi potrošača što će dodatno olakšati sugrađanima koji su blokirani. Dalje ide i obrazovna reforma, a drago mi je da je potpisan i granski kolektivni ugovor. Također želim kazati da smo ovim zadnjim izmjenama zakona o PDV-u doveli do toga da su lanci krenuli u smanjenje cijena. Sve će to biti od koristi za brojne obitelji, a mislim da će pozitivna mjera i o lijekovima bez poreza”, rekao je premijer.

Spomenuo je i povećanje iznosa doplatka za djecu, financiranje razvoja dječjih vrtiće te neoporeziv povećan iznos božićnica. Premijer je najavio i kako će se nastaviti raditi na procedurama za uvođenje eura.

Najavio je i nastavak administrativnih rasterećenja. “To je treći takav plan u prve dvije godine smo uštedjeli milijardu i 600 milijuna kuna za hrvatsko gospodarstvo, a novi plan je težak 626 milijuna kuna. S njim će to biti preko 2 milijarde kuna, što je jedan dio naše politike koji se odnosi na gospodarstvo”, kazao je Plenković.

Premijer je govorio i o kupnji borbenih aviona. “Vidite da postoje poteškoće na relaciji Izraela i SAD-a procesu suglasnosti prepuštanja tehnologija trećoj strani. U ovom slučaju treća strana smo mi. Suprotno informacijama koje smo imali u ovom procesu, došlo je do određenih problema gdje očito sa strane SAD-a postoje poteškoće pri prepuštanju ugrađene tehnologije koja je američka pa je potom bila nadograđena od strane Izraela. Mi ćemo ići isključivo u realizaciju one ponude kako je predviđeno od strane Ministarstva obrane, a sve ostalo će ishoditi našu odluku da se natječaj poništi”, poručio je.

Komentiraj