Dalibor Urukalovic/PIXSELL

PLENKOVIĆ “Spreman sam sresti se s predstavnicima inicijative #Spasime”

Hrvatski premijer Andrej Plenković prisustvovao je u subotu prosvjedu Inicijative #SPASIME protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

“Pozdravljam građansku inicijativu i prosvjed koji je imao veliku potporu. Dobro je da građanske inicijative senzibiliziraju društvo i javnost za grozan fenomen nasilja nad ženam, djecom i u obitelji. To je problem s kojim živimo godinama”, rekao je premijer i dodao kako je taj problem istinski problem tkiva našeg društva, te podsjeztio kako smo prošle godine gotovo jednaku pozornost dali pitanju rodne ideologije.

Premijer je ponovio i pet glavnih ciljeva koje Vlada želi ispuniti, a to su: Pojačati prevenciju nasilja, postrožiti kazne za počinitelje, pružiti potporu i skrb žrtvama nasilja, ojačati institucije koje su uključene u ovaj problem i nastaviti osvještavati javnost po ovom pitanju.

Premijer je, kako kaže, naložio ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću da preloži izmjene članaka Kaznenog zakona, kao i MUP-u da kad god postoji mogućnost kvalificirati djela nasilja kao kaznena djela to i radi. Ministrica Murganić trebala bi nastaviti s provođenjem nacionalne strategije, kao i raditi na tome da se pronađu i izdvoje sredstva za 24-satni telefon, za nove sigurne kuće.

“To je minimum koji moramo učiniti kao Vlada i kao društvo da se suprotstavimo ovom problemu”, rekao je premijer i naglasio kako je u ponedjeljak spreman sjesti s predstavnicima inicijative i tražiti da vicilno društvod a svoj doprinos.

Komentiraj