HINA/ Edvard ŠUŠAK

Plenković smatra da je ulaganje u znanost i obrazovanje ključ uspjeha EU

Poboljšanje konkurentnosti ulaganjem u znanost, obrazovanje i inovacije ključ je uspjeha za napredak Europske unije i svih zemalja članica na globalnom tržištu, rekao je u četvrtak u Zagrebu na okruglom stolu premijer Andrej Plenković na kojem je sudjelovao i predsjednik vlade Bavarske Markus Söder.

“Ne može niti jedna zemlja loviti korak s dinamikom četvrte industrijske revolucije ukoliko ne lovi korak s područjem obrazovanja, znanosti i istraživanja. To je ključ uspjeha i jačanja konkurentnosti, poticanja inovativnosti i spajanja akademskog svijeta s gospodarstvom”, rekao je u raspravi Plenković.

Plenković i Söder na okruglom su stolu pod nazivom „Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta partneri u Europskoj uniji“ na veleučilištu Vern govorili o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske.

Söder je rekao kako je trenutno najvažnije razviti tehnologije na područjima umjetne inteligencije i robotike, ali i raditi na poboljšanju svih performansi tehnoloških inovacija.

“Moramo se potruditi da budemo pri vrhu razvoja, a ne da samo kupujemo proizvode drugih”, rekao je Söder te naglasio kako se u razvoju digitalnih tehnologija može sudjelovati iz svih dijelova Europe, neovisno o mjestu.

Plenković je rekao kako će se vlada i nadležna ministarstva više usredotočiti upravo na područja znanosti i tehnologije te ulagati u hrvatska javna i privatna sveučilišta, a “oni koji izlaze na tržište rada posjedovat će sva znanja globaliziranog svijeta danas, ne samo Europe”.

U Hrvatskoj bi se tako u STEM područje do 2020. trebalo uložiti 17 tisuća stipendija u vrijednosti od 180 milijuna kuna, rekao je premijer.

Raspravu je zaključio zastupnik njemačkog saveznog parlamenta Bundestaga Florian Hahn te naglasio važnost suradnje zemalja članica EU-a u svrhu poboljšanja konkurentnosti na globalnom tržištu.

“Treba nam Europska unija koja će se brinuti o pitanjima koja nacionalne države ne mogu riješiti”, rekao je Hahn te dodao kako države mogu ostati konkurentne samo ako intenziviraju inovacije.

Dvojica premijera ranije su u četvrtak u Banskim dvorima razgovarali o unaprjeđenju odnosa u okviru priprema za budući sastanak hrvatsko-bavarskog povjerenstva koji bi se trebao održati u Hrvatskoj. Dotakli su se i strategije EU-a za dunavsku regiju te predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020.

Komentiraj