Plenković: “Signal popuštanja, ali uz veliku dozu opreza”

Održava se sjednica Vlade, na kojoj će se, između ostalog, predstaviti moguće popuštanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Tijek sjednice:

Sjednica je počela s 22 minute zakašnjenja.

“Nekoliko riječi o koronavirusu i trendu pada novozaraženih. Danas smo 3. po redu u EU, to je komparativna slika, imamo 5. najveći tjedni pad po broju umrlih. Identificiran je britanski soj i dolaze hladni dani. S druge strane, nakon zastoja s cjepivom imamo naznake da će doći do ubrzanja isporuke Pfizera i AstraZenece. Do sada smo dobili 150.000 doza, očekujemo 600.000 doza do kraja ožujka”, rekao je premijer Plenković na početku.

“Razgovarali smo s predstavnicima umirovljenika i vrlo važna poruka je da su sva tri cjepiva 100 posto učinkoviti protiv smrtnog ishoda i respiratora i težih simptoma. Nema nikakvih prepreka da ljudi starijih od 65 ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece, baš dapače”, rekao je.

Dodao je da smatraju da mogu donijeti nekoliko odluka koje su popuštanje uz veliku dozu opreza.

“No ono što želimo je poslati nekoliko poruka”, rekao je.

Mjere se odnose na to da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van, da se omogući otvaranje teretana i da se omogući djeci nastava u školi za strane jezike te otvaranje kladionica, automat-klubova i casina, uz ograničenja za konzumaciju pića.

Plenković je najavio i da će 1. ožujka biti vrijeme za sljedeću analizu učinka mjera. “Nastavit ćemo pratiti dinamiku novozaraženih i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva”, rekao je.

“Danas je EK objavila projekcije prognoza, a to je da je procjena rasta na razini EU povećana na 6.3 posto. Za Hrvatsku je poboljšana na 8.9. Na to je utjecao treći kvartal”, rekao je premijer.

Ministar Medved je nakon premijera iznio nove podatke o aktualnom stanju vezanom za potres. Predstavio je Program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i zaključak u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu.

“Osiguravanje smještaja za stanovništvo je i dalje među prioritetima. Samo ovog tjedna postavljena su 204 kontejnera. U najavi je dolazak 391 kontejnera. Pristupili smo sastavljanju mobilnih timova koji će stanovništvu pomagati u pripremanju dokumentacije za obnovu. Pripremamo i mobilni ured”, kazao je ministar branitelja. Dodao je da se priprema i kontejnersko naselje u Petrinji, što ide brže od očekivanog. Prvi kontejneri bit će spremni za useljenje do vikenda.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. Rekao je da prijavljeno 669 nuspojava na cjepivo, a najčešće su to blage reakcije.

“Broj novootkrivenih i dalje pada iz tjedna u tjedan. Pratimo širnje novih varijanti virusa. Nastavak cijepljenje naš je alat za uspjeh. Na današnji dan obilježavamo svjetski dan blesnika, poseban je naglasak na emocionalnoj borbri, zato zahvaljujem zdravstvenim radnicima”, rekao je Beroš.

Komentiraj