Plenković se sastao s veleposlanicima EU: “Brexit je groteska, Farage je doveo milijune Britanaca u zabludu”

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u utorak se sastao s veleposlanicima Europske unije. Nakon sastanka novinarima je kazao kako se na sastanku raspravljalo o aktivnostima finskog predsjedništva, planovima i prioritetima hrvatskog predsjedanja.

“Razgovarali smo o aktualnim europskim temama, pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru, događajima koji se tiču Brexita, uspostave nove Europske komisije, tranzicije, kao i politici proširenja, stanju u zemljama jugoistočne Europe i općenito o političkim i gospodarskim zbivanjima u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Pojasnio je koje su teme u fokusu kad jer riječ o hrvatskom predsjedanju. “Predstavio sam ono što je za nas važno, što će doći na dnevni red. Vjerojatno je da će se sastanak Europskog vijeća u listopadu, koji je trebao biti posvećen višegodišnjem financijskom okviru, ipak dominantno pretvoriti u raspravu o Brexitu. Za taj plan već i sami Finci smatraju da nije realan. Oni će pokušati sastanak organizirati u prosincu, ali izgledno je da će se ti pregovori prebaciti na naše predsjedništvo”, kazao je premijer.

Dodao je kako će dati sve od seve da se ti pregovori dovrše za vrijeme hrvatskog predsjedanja jer važno je da taj politički dogovor o sedmogodišnjem proračunu ne dođe prekasno, jer onda kasne programi, kasne isplate, prenosi N1.

“Druga tema koja je za nas bitna je organizacija sastanka na vrhu između članica Europske unije i država jugoistoka Europe, koji će se održati u Zagrebu u svibnju. Naša je želja da taj sastanak bude referentan, da napravi svojevrsni plan rada idućih nekoliko godina jer velika su očekivanja od država jugoistočne Europe, puno je rezervi među starim članicama”, kaže premijer dodajući kako moraju naći balans koji je realističan.

“I naravno tu su četiri stupa prioriteta – gospodarstvo, razvoj, konkurentnost, kovergencija. Dakle, ravnomjeran razvoj svih članica Europske unije. Drugi dio se odnosi na povezanost, i prometnu i energetsku i digitalnu, to je praćenje četvrte industrijske revolucije u punom smislu te riječi. Treće je pitanje sigurnosti, unutarnje i vanjske. I četvrto, globalna uloga Europske unije”, kazao je premijer.

Upitan vidi li Brexit kao problem za šestomjesečno predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, kazao je je o tome razgovarao s veleposlanicima i veleposlanicama na radnom sastanku. “Ova situacija izaziva krize – izbori, ne izbori, ima većinu u parlamentu, nema većinu – to je sve ogromna greška tadašnjeg premijera Davida Camerona. Totalno nepotreban referendum, nije mogao biti nepotrebniji. Farage i ljudi poput njega doveli su milijune Britanaca u zabludu, glasali su negativno i sada se tri godine ne mođe dogovoriti uređeni Brexit. Jako loše. Gotovo groteskna situacija”, zaključio je Plenković.

Komentiraj