Hrvatski premijer Andrej Plenković sastat će se danas u Budimpešti sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, a očekuje se kako će glavna tema njihovog sastanka biti slučaj Ina-MOL.

Odnosi Hrvatske i Mađarske već su godinama opterećeni slučajem Ina-MOL jer je MOL dobio upravljačka prava nad hrvatskom strateškom energetskom kompanijom iako nema 51 posto dionica INA-e. Gordijski čvor zapetljao se prije gotovo 15 godina.

Priča počinje još 2003., kada država MOL-u prodaje 25 posto plus jednu dionicu. Korak po korak, u godinama koje slijede, hrvatsko je vlasništvo nad Inom postajalo sve manje. Optužen je bivši premijer, kupovale se i prodavale dionice, a onda je slučaj završio na međunarodnim arbitražama.

Nakon što je sud Ujedinjenuh naroda u Ženevi presudio u korist Mađara, Plenković je prošle godine na Badnjak objavo kako je Vlada donijela političku odluku o povratku Ine u hrvatsko vlasništvo. Gotovo godinu dana kasnije, rješenja još nema, piše HRT.

Priča o otkupu MOL-ova udjela u Ini opet je došla u prvi plan kada su interes pokazali Rusi. “Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, postrojenja kompanije bit će modernizirana i moći će proizvoditi naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti”, rekao je glavni izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin. No, u igru oko Ine navodno su se upleli i Amerikanci kada je američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes izjavila kako “postoji načelni interes jedne zapadne tvrtke za MOL-ove dionice Ine”.

Nacional je u svom prošlom broju objavio kako se radi o kanadskoj naftaškoj tvrtki Vermilion Energy. Ta tvrtka već neko vrijeme posluje u Hrvatskoj preko tvrtke kćeri Vermilion Zagreb Exploration.

Komentiraj