‘Plenković se istovremeno bori na tri fronte’

HINA/ Tomislav PAVLEK /

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualne događaje u Hrvatskoj.

Jučer su na Predsjedništvu HDZ-a smijenjeni Davor Ivo Stier i Miro Kovač. Klisović ne smatra da se radi o osobnom obračunu. “Mislim da se radi o političkoj borbi za sam HDZ, za smjer kretanja stranke. Stier i Kovač žele konzervativniji HDZ koji bi bolje odrazio većinu članstva. Taj sukob postoji otkad je HDZ-a, on se nije politički profilirao, on je politički pokret”, objasnio je.

Dodaje da će i Stier i Kovač nastaviti sa svojim radom i oko sebe okupljati velik dio HDZ-ovaca. Upitan koja je uloga predsjendice, odgovara: “U zadnjim nastupima nije vođena političkim, nego pragmatičnim pristupom i željom da izbori drugi mandat. Ona zna da nisu dovoljni glasovi samo onih koji slijede Plenkovića, ona želi glasove svih s desne strane političke scene”. Klisović kaže kako Grabar Kitarović treba i glasove Željke Markić, i one koje nudi Plenković i desnije krilo HDZ-a.

Predsjednica je podržala referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava. “Njen interes je da dobije podršku desnog spektra. Vjerujem da poznaje Ustav i zna da ne možemo mijenjati Ustav kako bismo smanjili prava manjine. Ona se ili gubi ili ima drugu političku agendu, a to je dobiti potporu birača koji podržavaju ove referendumske inicijative”, kaže Klisović.

Rekao je i kako se premijer Andrej Plenković istovremeno bori na tri fronte. “Jedan je otvorila Markić uz podršku Crkve, drugi je predsjednica, a treći front je u stranci. On to mora preživjeti. Predsjednica mora znati da ovakva inicijativa neće proći na Ustavnom sudu”, naglasio je Klisović.

Komentiraj