PLENKOVIĆ SE HVALI ‘Vidi se da su mjere koje smo poduzimali imale efekta’

Autor:

13.06.2024.., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana 6. sjednica Vlade. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Premjer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici vlade u uvodnom govoru komentirao aktualnosti. Pohvalio se rastom BDP-a, ali i prognozama rasta te padom inflacije poručujući “da se vidi da su mjere koje su poduzimali imale efekta”.

Osvrnuo se na završene europske izbore, na kojima je HDZ osvojio šest mandata. Ipak, najslabija izlaznost u cijeloj Europskoj uniji, nešto je zbog čega premijer nije zadovoljan.

“Vjerojatno je to bila zasićenost zbog toksične atmosfere zbog parlamentarnih izbora, kao što je slabijoj izlaznosti doprinijela priča o primanjima eurozastupnika, ali i lijepo vrijeme. Ipak, rezultati su pokazatelj snage pojedinih političkih snaga”, rekao je Andrej Plenković.

Pohvalio se i stopostotnom iskorištenosti europskih sredstava: “Mehanizmi su se dobro organizirali i izvještili. Naš plus u smislu sredstava koja smo povukli iz europskog proračuna i uplatili su takva da smo 15 milijardi eura u plusu.”

Odluka o izradi operativnih programa nacionalnih manjina

Vlada je donijela i odluku o izradi operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. 2028. Ti će programi odrediti mehanizme osiguranja zaštite prava nacionalnih manjina te podrške djelovanju njihovih tijela, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i drugim posebnim propisima.

U pripremu operativnih programa, ovisno koju nacionalnu manjinu zastupaju, bit će uključeni i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru koji u roku od 15 dana od stupanja na snagu odluke trebaju dostaviti prijedloge programskih aktivnosti Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Jamstva: HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu 56,5 milijuna novih kredita

Vlada je dala i prethodnu suglasnost i odobrila jamstvo za kredit HŽ Infrastrukturi radi financiranja financijskih obveza prema izvođačima u iznosu od 32,5 milijuna eura, kao i prethodnu suglasnost za kredite HŽ Putničkog prijevoza ukupne vrijednosti 24 milijuna eura, za obnovu voznog parka i radionica.

Rok korištenja kredita HŽ Infrastrukturi kod Erste&Steiermärkische Bank Rijeka je 12 mjeseci od potpisa ugovora, korištenje i način otplate kredita je po revolving principu, dok je dospijeće kredita 31. prosinca 2025. godine uz kamatu od 1,99 posto.

Instrument osiguranja je bezuvjetno i neopozivo jamstvo RH koje pokriva sto posto obveza po kreditu izdano od strane Ministarstva financija.

Vlada je također izglasala da se HŽ Putničkom prijevozu da prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o predfinanciranju i to između društava HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i EUROFIMA Europskog društva za financiranje nabavki željezničkog materijala, za financiranje obnove lokomotiva i vlakova u iznosu od deset milijuna eura. Kredit je na 15 godina, po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,44 posto.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između HŽ Putničkog prijevoza i EUROFIME za financiranje ulaganja u objekte za održavanje željezničkih vozila. Visina tog kredita je 14 milijuna eura. Novac će biti utrošen za obnovu voznog parka i radionica koje održavaju željeznička vozila. Te se radionice nalaze u Osijeku, Koprivnici Puli, Splitu, Varaždinu i Vinkovcima. I taj je kredit na 15 godina uz fiksnu kamatnu stopu od 3,44 posto.

Nagrada redatelju i producentima filma “Čovjek koji nije mogao šutjeti”

Među točkama sjednice Vlade našla i ona kojom će se novčanom nagradom u iznosu od 50 tisuća eura nagraditi ekipa filma “Čovjek koji nije mogao šutjeti” zbog iznimnog postignuća na Filmskom festivalu u Cannesu i time što su svojim postignućem pridonijeli promociji Republike Hrvatske. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je to “najveća nagrada do sad hrvatskom filmu od neovisnosti”.

Film su, uz Hrvatsku, koproducirali Bugarska, Francuska i Slovenija, a ministrica je izrazila nadu da će daljnjim ulaganjem u promidžbu osvojiti nagrade i na drugim festivalima na kojima će se prijavljivati.

Poželio sreću nogometnoj reprezentaciji

Na kraju je spomenuo sportske teme, s naglaskom na Europsko nogometno prvenstvo, koje počinje u petak. ‘Vatreni’ prvu utakmicu igraju u subotu protiv Španjolske. “Ohrabrujemo izbornika Zlatka Dalića i njegove izabranike kako bi ostvarili rezultate koji će razveseliti narod”, zaključio je Plenković, prenosi N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.