HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Plenković se danas sastaje s Angelom Merkel

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas će se u Berlinu sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Plenković je jučer stigao u dvodnevni radni posjet Njemačkoj, te je u ponejdlejak, obraćajući se u Veleposlanstvu RH u Berlinu pripadnicima hrvatske zajednice, najavio akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

“Predložit ćemo njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već dulje vrijeme pripremaju kako bismo formirali teme i grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Dakle, neka vrsta hodograma naših odnosa s Njemačkom“, rekao je Plenković pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

On je najavio i tematiziranje situacije na jugoistoku Europe uključujući i temu migracija. “Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi”, rekao je premijer te dodao da će se razgovarati i o hrvatskim nastojanjima za ulazak u šengenski prostor.

Susret s Angelom Merkel, istaknuo je, poslužit će i kao priprema za važnu izbornu godinu u Europi.

Komentiraj