Plenković: “Sabor će izglasati nove ministre u petak”

U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon toga se javnosti obratio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

“Razgovarali smo o aktivnostima koje smo poduzimali prošlog tjedna, o Jasenovcu, Danu planete zemlje, ciljali smo i izbore u Francuskoj i Sloveniji, analizirali, razgovarali o tome da će Sabor izglasati nove ministre u petak”, rekao je.

O poskupljenju goriva

“To je sve dio onog što se zbiva na tržištima, ali smo zahvaljujući limitiranju marži i smanjivanju trošarinu i smanjivanju bio komponente utjecali an to da su cijene od onih kakve bi bile manje i do dvije kune”; veli.

“Sve ćemo vam reći kada bude vrijeme”, rekao je i dodoao da se s koalicijskim partnerima planira sastati ovaj tjedan. Rekao je i kako je “interesantno” da mediji ne znaju sva tri imena ministra koji dolaze.

O izborima u Sloveniji i Francuskoj

“Više bih komentirao aktere iz Hrvatske, kao što Grbin vrijeđa Janšu koji je učinio puno više za hrvatsko-slovenske odnose od mnogih drugih”, rekao je Plenković.

O ministru Paladini:

“On nema veze s rekonstrukcijom, on je postao mministar prije mjesec dana u specifičnim okolnostima. Što se tiče njegovog privatnog posla prije nego što je postalo ministar, to je da on rješava na načine kako smatra da je najbolje. Izvidi ne znače ništa osim da se nešto izviđa”, rekao je.

“Kakve veze Vlada ima s njegovim poslovima?”, dodao je Plenković.

“Ne vidim apsolutno nikakvu vlastitu odgovornost i ne vidim odakle uopće ta teza. Čovjek je rekao da ima neke sporove s bivšim poslodavcima, ja sam ga pitao može li to argumentirano objasniti kada mu se postave pitanja, rekao je da može. Imamo situaciju da nam je trebala osoba koja će dinamizirati proces obnove, smatrali smo da je dobro da to drži netko tko je u privatnom sektoru”, rekao je.

O predsjedniku Milanoviću

“Što se toga tiče, vidjeli ste da je on bezobzirno izvrijeđao cijelu Vladu, cijeli HDZ, projicira svoja svojstva na druge. On je tu u funkciji nekakvog orekstriranog udbaškog poslušnika u kojem optužuje HDZ, mene, mog pokojnog oca koji je umro prije nekoliko tjedana, da je udbaš, a da sam ja udbaš druge generacije.

Tu varijantu, prvo što patološki laže, optužuje mene da sam ja rekao da su generali udbaši, sve stvari koje nisam izgovorio niti bih, on je sve to sasuo u medije u Jasenovcu, dakle, sasvim primjereno, na dostojanstven način na dan kada se obiljećava 77. obljetnica proboja iz Jasenovca. Našao se u poziciji iz koje ne zna kako da se izvuče pa udbaškim metodama napada. Uloga predsjednika džrave prem aUstavu je da osigura skladno funkcioniranje institucija, a ne destabilizacija”, veli.

“Ako netko vrijeđšanje digne na tu razinu, onda je prostor za komunikaciju sužen. Država će pismeno funkcionirati, ali da se sastajemo nakon sveg ovog? Mi se i ovako malo sastajemo, a sada ćemo još manje”.

Rekao je i kako su ga novinari već dva puta pitali “lažno pitanje” na temelju “lažnih izjava” Milanovića.

Komentirao je i izjavu Marije Zaharove, ruske ministrice vanjskih poslova koja je Hrvatsku optužila za militantnu rusofobiju zbog navodnog odbijanja evakuacijskog leta ruskih dužnosnika koji su protjerani.

 

Komentiraj