HINA/ STA/ Tamino Petelinšek

“Volimo teatar i pozorište, ali ne u svojoj kući”

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se u utorak novinarima tijekom sastanka na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Brdu kod Kranja.

“Želim zahvaliti Miri Ceraru na izvrsno organiziranom sastanku. Slovenski prioriteti poput jačanja sigurnosti bili su na dnevnom redu. Za Hrvatsku ovo je prigoda da damo podršku susjednim državama u procesu približavanje EU što je bila glavna tema. Očekujemo da svaka od nama 6 susjednih zemalja napravi napredak po tom pitanju”, rekao je premijer novinarima.

Dodao je da je održao bilteralne sastanke s predsjedateljem Vijeća ministra BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Kosova te je pozvao Zvizidića da u svibnju posjeti Hrvatsku. O problemu Ljubljanske banke, kaže, neformalno je razgvarao s Cerarom. Osvrnuo se i na arbitražni sport te kazao kako novi sudski postupak nije pravo rješenje za otvorena pitanja. “Kad je riječ o Ljubljanskoj banci, tu trebamo poštovati vladavinu prava”, rekao je.

Sa srbijanskom ministricom Jadrankom Joksimović, koja je danas odbila dati izjavu hrvatskim novinarima, premijer nije imao bilateralni sastanak.

Upitan za komentar o srpskoj protureakciji nakon hrvatske zabrane ulaska Aleksandru Vulinu Plenković je kratko dodao: “S obzirom na Vulinove izjave mogu reći da volimo teatar i pozorište, ali ne u svojoj kući”.

Komentiraj