PLENKOVIĆ S BRKIĆEM “Nikakve drame nije bilo”

Davor Puklavec/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je odlučilo pokrenuti postupke protiv premijera Andreja Plenkovića i čelnika Mosta i potpredsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, vezano uz njihove aktivnosti prilikom izrade “lex Agrokor”. Odluku Povjerenstva komentirao je premijer Andrej Plenković, izvještava N1.

“Ne znam, pročitat ćemo. Iz ovoga što kruži po pametnim telefoniam ne mogu razabrati. Institucije rade svoj posao”, rekao je Plenković.

Je li stvari oko lex Agrokora bilo moguće napraviti bolje i transparentnije?

“Mislim da i danas, kad bi se ponovno dogodila jedna takva kriza mega razmjera… Da radimo negdje u Alpama, u Švicarskoj, uz dobar proračun, uz sve vrijeme, u idealnim uvjetima, možda bi se moglo malo bolje. Mi smo postupili odgovorno, sukladno ovlastima Vlade. Zakon je donesen većinom, Ustavni sud potvrdio je njegovu sukladnost s Ustavom, ranija kaznena prijava odbačena je od strane DORH-a. Sada opet, od strane političkih protivnika prijava Povjerenstvu dobiva jedan svoj trenutak u kojem Povjerenstvo sukladno Zakonu i sprječavanju sukoba interesa otvara postupak. Ne znam točno na koje se stavke članaka pozivaju. Proučit ćemo, odgovorit ćemo. Znam da nije riječ o unutarstranačkim sukobima i sigurno nije riječ o nenepristranosti hrvatskih institucija”, odgovorio je Plenković.

Novinari su pitali premijer je li važnije spasiti Agrokor ili raditi na povjerenju građana u vlastite institucije.

“Mi smo imali jednu, puno puta sam rekao, gospodarsku krizu koja je prijetila da preplavi gospodarstvo Republike Hrvatske, institucije pa i političku stabilnost. Sve što smo poduzeli, da se isplate OPG-ovi, mali srednji dobavljači, dali smo vremena da se svi postave na noge, osigurali stabilnost radnih mjesta… Mi smo tsunami skrenuli, on je promašio metu. Nitko od vas ovdje niti od drugih aktera ne može sagledati posljedice koje bi bile da smo rekli ‘ok, privatna kompanija, privatni rizik pa neka propadne ona i sve s njom’. To bi bilo neodgovorno. Od mene kao predsjednika Vlade, tada poptredsjednice Vlade Dalić, svih nas. Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka, vidjet ćemo što će dalje biti. Poštujem odluku, tu sdam kao odgovorni građanin da poštujhem institucijem, ne zlorabim ih. Mislim da bi bilo dobro da se naučimo da institucije imaju svoje zakonske ovlasti i način djelovanja”, odgovorio je.

Afera SMS

U aferi SMS očito su “pukle” određene mjere, cure informacije. Je li riječ o ugrozi nacionalne sigurnosti i hoće li se premijer sastati s predsjednicom kada se ona vrati iz SAD-a?

“Ja tu aferu uopće ne mogu komentirati, osim iz informacija koje čitam kao i vi. Neke informacije koje su objavili mediji nisu do mene došle nikakvim drugim putem. Očekujem da se istraži cijeli predmet. Naravno da nije dobro da iz sigurnosnog sustava izlaze informacije preko nekog tko s tim sustavom nema veze pa ih proslijeđuje nekom koga se obrađuje. To treba istražiti u okviru tijela koje su nadležna. To sigurno neće raditi predsjednik Vlade. Kad se predsjednica vrati, razgovarat ćemo”, komentirao je premijer.

Za svoj razgovor s Milijanom Brkićem rekao je da “nikakve drame tu nije bilo”

“Bio je otvoren razgovor i to je sve što ću kazati.”

Komentiraj