HINA/ FENA/ Emanuel Soca

PLENKOVIĆ S BANKARIMA Osigurat će likvidnost Agrokora i dobavljača, ako dođe do primjene Zakona

Premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak s koorodinacijskog odbora banaka s kojima je razgovarao o ‘lex Agrokoru’, a predstavnici banaka su pozdravili donošenje tog zakona i izrazili spremnost da osiguraju likvidnost Agrokora i sigurnost dobavljačima, ako dođe do primjene zakona, priopćeno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Sberbanka, VTB Bank (Austria), Erste&Steiermarkische, Raiffeisenbank te Privredne i Zagrebačke banke na njihov zahtjev, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Vlade.

Predsjednik Vlade, kako se nadalje navodi, predstavnike banaka detaljnije je upoznao sa Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je danas usvojen u Hrvatskom saboru, te nastojanjima koje poduzima Vlada Republike Hrvatske vezano uz financijske poteškoće u Agrokoru kako bi zaštitila gospodarsku i financijsku stabilnost Hrvatske.

Predstavnici Koordinacijskog odbora banaka pozdravili su donošenje zakona te izrazili spremnost da osiguraju likvidnost kompanije i sigurnost dobavljačima ukoliko dođe do primjene Zakona”, zaključuje se u priopćenju Vlade.

Hrvatski sabor danas je usvojio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, popularno zvan ‘lex Agrokor’.

Taj je Zakon danas objavljen i u Narodnim novinama (broj 32/2017.), a kako je predviđeno da na snagu stupi prvog dana od dana objave, Zakon će na snazi biti od sutra, 6. travnja.

Ranije danas s članovima koordinacijskog odbora banaka sastao se glavni izvršni direktor za restrukturiranje Agrokora Antonio Alvarez III. koji je, nedugo nakon izglasavanja Zakona u Saboru, izjavio da su banke spremne financirati operativno poslovanje i operativne financijske potrebe koncerna, pod uvjetima prioriteta prema “lex Agrokoru”.

Alvarez je u izjavi novinarima u Agrokoru rekao kako se sastao sa svim članovima koordinacijskog odbora banaka, uključujući Erste banku, Intesa San Paolo (PBZ), Raiffeisenbank, Sberbank, Unicredit (Zagrebačka banka) i VTB banku.

“Oni nastavljaju podržavati daljnje poslovne operacija grupe kao i sve druge doprinose, posebno zaposlenika i dobavljača tijekom ovog izrazito neizvjesnog razdoblja. Oni jednoglasno izražavaju podršku i namjeravaju financirati operativno poslovanje i operativne financijske potrebe grupe pod uvjetom prioriteta prema novom Zakonu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je upravo izglasan u Hrvatskom saboru”, rekao je Alvarez.

Dodao je kako to moraju potvrditi i kreditni odbori tih banaka, “koji su upravo u ubrzanom procesu”.

Komentiraj