HINA/ Daniel KASAP

Plenković razgovarao s čelnikom američkog Senata

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je primio senatora Orrina G. Hatcha, predsjednika pro tempore američkog Senata, a dvojica dužnosnika razgovarali su o nastavku “izvrsne” suradnje dviju država, priopćeno je iz vlade.

Plenković i Hatch su potvrdili izvrsne političke i prijateljske odnose između Hrvatske i SAD-a, a uz premijera je na susretu bila i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Senator Hatch, koji je dao velik doprinos uspostavljanju diplomatskih odnosa između SAD-a i Hrvatske, posebno je izdvojio zasluge našeg vrhunskog košarkaša i diplomata Krešimira Ćosića, kojeg je osobno poznavao, u jačanju partnerstva Hrvatske i SAD-a, stoji u priopćenju.

Premijer je izrazio uvjerenje u nastavak uspješne političke, gospodarske i obrambene suradnje dviju država u sklopu NATO saveza.

Plenković i Hatch su razgovarali i o ubrzanju procesa vizne liberalizacije za hrvatske državljane, odnosno o potrebi uvrštavanja Hrvatske u Program izuzeća od viza.

Založili su se za jačanje američkih investicija u Hrvatsku, dok je u pogledu energetike i diversifikacije izvora energenata bilo riječi i o izgradnji LNG terminala na Krku, koju SAD podupire, priopćeno je.

Hatch je 84-godišnji senator iz savezne države Utah i najdugovječniji republikanac u američkom Senatu, piše Reuters. Prvi put je u to tijelo izabran 1976. godine.

Komentiraj