PLENKOVIĆ “Razgovaralo se o prihvatnim centrima, ali ne u našem susjedstvu”

HINA/ Slavko VUKADIN

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju se osvrnuo na danas održani mini-summit u Bruxellesu, na kojem se govorilo o migrantskoj krizi. Na mini-summitu, podsjetimo, suejdlovalo je 16 predstavnika od ukupno 28 zemalja članica Europske unije.

Plenković je novinarima kazao kako je došlo do vrlo otvorene razmjene mišljenja o sve tri teme – “politika migracija i azila, konsenzus o vanjskoj dimenziji te politike, prije svega želja da se dogovori nastavak provedbe izjave između EU i Turske na način da se isplati i preostali dio sredstava koje se EU obvezala prema Turskoj, da se po tom modelu nađu slični aranžmani za druge države, osobito sa sjevera Afrike kako bi se omogućilo spriječavanje daljnjeg tijeka nezakonitih migracija. To je partnerstvo je cilj kako da se preveniraju daljnji tijekovi”.

Hrvatski premijer dodao je da se razgovaralo i o potpunom konsenzusu granice EU te o pitanju unutarnjih, sekundarnih migracija. Istaknuo je kako je načelno dogovoreno da se pregovori o sedam pravnih akata koji se tiču te teme i revizija Dublinske uredbe nastave te poručio da je cilj da do kraja godine dođe do dogovora.

O prihvatnim centrima, kako kaže Plenković, razgovaralo se u okvirima da oni budu izvan EU: “Da se po uzoru na Tursku, Jordan i Libanon pronađu solucije koje bi spriječile veće migracijske valove u budućnosti”. Dojam mu je da centri ne bi bili u našem susjedstvu, kako prenosi Dnevnik.hr.

Komentiraj