PLENKOVIĆ: “Rast jači i od Vladinih projekcija”

Procijenjeni rast BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 3,9 posto na godišnjoj razini jači je od očekivanja, pa i od Vladinih projekcija, rekao je u četvrtak predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku Vladine sjednice.

Podsjećajući da BDP raste kontinuirano 19 tromjesečja zaredom, rekao je da je rast u prvom kvartalu brži i jači od očekivanog, pa i od Vladinih projekcija, koje za cijelu 2019. godinu iznose 2,6 posto.

Rast u prvom kvartalu, dodao je, svrstava Hrvatsku među zemlje EU-a s najvećim rastom, što je sigurno ohrabrujuće.

“Ohrabrujuće je i to da je se rast bazira na povećanom izvozu, povećanju javnih ulaganja i apsorpciji europskih sredstava u provedbi velikih infrastrukturnih projekata, ali i zahvaljujući politici Vlade koja je kroz poreznu reformu i razne druge oblike te kroz administrativno rasterećenje, građanima ostavila više sredstava, tako da je porasla i potrošnja”, rekao je Plenković.

Rast u prvom kvartalu je, kako je rekao, jako dobar signal za hrvatsko gospodarstvo. Upozorio je da treba biti realan u očekivanjima u sljedećim kvartalima, no siguran je da će rast u prvom kvartalu pridonijeti ukupnoj stopi rasta u 2019. godini.

Komentiraj