Plenković: “Rad nedjeljom načelno će biti zabranjen, radit će se do 16 nedjelja u godini, to je potez u duhu naše tradicije”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Na sjednici se raspravljalo o reguliranju rada nedjeljom kroz Zakon o trgovini, Akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava te revidiranim EU smjernicama za regionalne potpore.

Premijer Plenković rekao je nakon sjednice da su raspravljene tri važne teme, među kojima je i očuvanje radnih mjesta u krizi posljednjih godinu i pol dana. Plenković je rekao da misli da ćemo se “zahvaljujući ubrzanoj dinamici procjepljivanja naših sugrađana sve više vraćati uobičajenim gospodarskim aktivnostima”.

Tema je bila i pitanje smjernica regionalne državne potpore.

“Hrvatska je prije bila podijeljena na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku. Potpore su bile za sve jednake. Smatrali smo da to nije pravedno pa smo napravili novu statističku kartu Hrvatske koja je podijeljena na jadransku, panonsku Hrvatsku, sjever Hrvatske te na Grad Zagreb”, rekao je Plenković, dodajući da potpore rastu.

Regulacija rada nedjeljom

Treća tema je bio rad nedjeljom, odnosno zabrana istog.

“Danas je bila prilika da se s gospodarskim i socijalnim partnerima razgovara o zabrani rada nedjeljom.

Idemo s time da Zakon o trgovini bude reguliran na način da se načelno zabrani rad nedjeljom, ali da se omogući rad do 16 nedjelja u godini. Smatramo da je to potez koji je u duhu naše tradicije. Idemo s tim prijedlogom, bitno je da njegov sadržaj poštuje načelo razmjernosti, pazimo na to, da ne završi kao prva dva pokušaja”, rekao je Plenković.

Komentiraj