Premijer Andrej Plenković ponovio je u srijedu, na svom prvom Aktualnom prijepodnevu, Vladin stav da svaki zločin treba istražiti i procesuirati, ali da je Hrvatska protiv orkestriranih tajminga i selektivnog pristupa pojednim optuženicima i pojedinim kaznenim djelima.

“Jasan je stav Vlade, a uvjeren sam i Sabora da svaki zločin treba biti istražen i procesuiran, a počinitelji odgovarati. Istodobno, Hrvatska je protiv orkestriranih tajminga, protiv selektivnog pristupa pojedinim optuženicima i pojedinim kaznenim djelima, poručio je Plenković.

Time je odgovorio Dragi Prgometu (HDZ) kojeg je zanimalo što će Hrvatska, u svjetlu optužnica za deset časnika u Posavini, učiniti da je ne iznenade nove optužnice.

Progomet podsjeća da je u šest mjeseci rata u Bosanskoj Posavini ubijeno više od šest tisuća ljudi, prognano više od 200 tisuća, da je Posavina “spaljena zemlja”. U ratu je ubijeno 29 djece u Slavonskom Brodu, a nitko nije odgovarao, podsjetio je Prgomet pitajući se radi li se o selektivnom pristupu pravosuđa susjednih dražava.

Premijer je podsjetio da se pravosudna suradnja između Hrvatske i BiH proteklih godina odvijala na različite načine, da je u okviru tog procesa dolazilo do razmjene različitih informacija i podataka.

Činjenica da hrvatska Vlada i njezine službe nisu bile upoznate s podizanjem tih optužnica i s odlukom o zadržavanju niza hrvatskih časnika za nas je zabrinjavajuća, rekao je Plenković.

Vlada je, kaže, reagirala na najučinkovitiji način – odlučila je pružiti punu konzularnu pomoć uhićenima, osnovala je povjerenstvo na čelu s ministrom Tomom Medvedom koje prikuplja sve relevantne informacije, obnovila Savjet za suradnju sa međunarodnim kaznenim sudovima i u okviru njega na najvišoj razini definirat će hrvatsku politiku prema predmetima delegiranim s Haaškog suda i analizirati kako ti procesi mogu utjecati na istinu o zbivanjima za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH, na istinu o Domovinskom ratu i na zaštitu hrvatskih interesa.

“Vidjeli ste i ovih dana pokušaj diskreditacije potpredsjednika Damira Krstičevića, usprotivit ćemo se svim falsifikatima i svim naporima da se na taj nači destabilizira Vlada i uznemire hrvatski branitelji”, naglasio je premijer.

Poručio je i kako će Hrvatska politiku voditi odgovorno, a ustrajat će i na snažnoj i nedvojbenoj potpori BIH na njezinom putu u EU.

Komentiraj