Plenković priznao da ni Vladi nije jasno jesu li sudovi mogli Mamića spriječiti da pobjegne

Premijer Andrej Plenković priznao je da nije jasno jesu li sudovi imali zakonsku mogućnost spriječiti Zorana Mamića da pobjegne u BiH ili nisu.

“S obzirom na teme pravosuđa posljednjih dana, zamolio sam ministra pravosuđa da uputi pismo predsjedniku Vrhovnog suda i Glavnoj državnoj odvjetnici da raščistimo je li postojeći zakonski okvir u procesnom smislu za situacije izricanja mjera dovoljno dobar ili ne, da raščistimo situaciju”, kazao je Plenković na konferenciji za novinare poslije sastanka parlamentarne većine i užeg kabineta Vlade.

“Po nama bilo je dovoljno razloga da provostupanjski sud u Osijeku u nekoj ranijoj fazi izrekne mjere. Budući da nisu bile izrečene, vidjeli smo što se događa. Želim utvrditi da li suci koji provode zakone, državno odvjetništvo, vide nedostatak u zakonskim člancima pa radi toga ne izriču mjere, ili je riječ o subjektivnom elementu. Možda je netko propustio određenu aktivnost koja bi spriječila određene situacije. Ovako ispada da svaki put treba mijenjati zakon”, kazao je.

“Neovisnost pravosuđa da, stalnost sudačke funkcije, izbor sudaca od strane kolega, regulirane plaće, nepristranost i neovisnost bez upliva politike, ali to podrazumijeva odgovornost. A ne da mi kao izvršna vlast odgovarama na vaša pitanja, a netko drugi ima alate u svojim rukama. Ako je problem alata, nabavit ćemo bolji, ali ako nije, da to raščistimo. Mislim da nam Vrhovni sud i Državno odvjetništvo moraju jasno odgovoriti na ta pitanja da kao društvo znamo na čemu smo”, kazao je Plenković.

Komentiraj