Pregovori između HDZ-a i Mosta počinju danas u 17 sati.

“Razgovarao sam s g. Petrovom, čestitao sam mu na izvrsnom rezultatu Mosta i dogovorii smo da danas da u 17 sati započnu pregovori između HDZ-a i Mosta”, rekao je Plenković dodajući da će biti u kontaktu sa svima, ali će najprije razgovarati s Mostom. “Oni su HDZ-ov prirodni partner za sastavljanje vlade”, dodao je Plenković.

O jamstvima koja traži Most Plenković kaže: “”Cijenimo ih kao mali doprinos budućnosti Hrvatsk, načelno imamo razumijevanje za njih, međutim, neka od njih zahtijevaju detaljnija obrazloženja”, te dodaje da je nužno vidjeti koliko su kompatibilna s HDZ-ovim programom.

Na pitanje koje su točke uopće sporne u zahtjevima Mosta, Plenković odgovara da se radi o proglašenju Zaštićenog ekološkog ribolovnog pojasa (ZERP), koji nije prvi puta tema kampanja i međustranačkih pregovora. Naveo je da u HDZ-u postoji niz pojedinaca, koji su se bavili tom tematikom u fazi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te da ga je nužno proučiti sa stručnog aspekta te međunarodnog prava, dodajući “znamo koje su nadležnosti EU i kakve su posljedice proglašenja”, prenosi N1.

Komentiraj