‘Plenković prekrižio Krstičevića za buduću izvršnu vlast, HDZ okreće prema centru’

NACIONAL OTKRIVA PLENKOVIĆEV PLAN za osvajanje vlasti odmakom od podilaženja desnici, što je u pozadini Medvedova ograđivanja od ratnih veterana i pasiviziranja stranačkih perjanica s desnog krila te kako vidi buduću suradnju s Damirom Krstičevićem

Damir Krstičević, donedavni ministar obrane i potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, podnošenjem ostavke na svoju ministarsku dužnost ključno je pomogao vjerojatno završnom zaokretu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u kreiranju predizborne strategije s ciljem osvajanja još jednog mandata na vlasti. Prihvaćanjem njegove impulzivne ostavke Plenković ga je ujedno prekrižio kada je u pitanju bilo kakav neposredni angažman u budućoj izvršnoj vlasti te definitivno prelomio oko smjera u kojem će profilirati predizborne aktivnosti HDZ-a. Plenković će predizbornu kampanju odmaknuti od bilo kakvog podilaženja desnici, koja se na unutarstranačkoj razini ionako na razne načine osipa ili prilagođava novom kursu stranačkog vodstva. A taj kurs Plenkovićeve stranačke vrhuške HDZ izraženije usmjerava prema političkom centru. To je glasačka baza za koju vjeruju da HDZ-u nudi puno bolju perspektivu na skorim parlamentarnim izborima.

Ali ne samo jer usred recentnih kriznih situacija povezanih s Krstičevićem ili proustaškim provokacijama organiziranim pod kapom ministra branitelja Tomislava Medveda, HDZ-ov rejting počinje rasti na preko 30 posto, nego i zbog još jednog svježeg s desnicom povezanog fijaska.

Plenković zaključno zaokreće HDZ prema centru i zato što je Kolinda Grabar-Kitarović izgubila predsjedničke izbore upravo zbog podilaženja rigidnoj desnici. Sve to Nacionalu je otkrio visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a i Plenkoviću. Taj izvor je o nedavnoj ostavci Damira Krstičevića rekao sljedeće:

„Krstičević je naprosto pukao, kao svojedobno uslijed požara u Dalmaciji i u još nekim situacijama. To se dogodilo u više navrata, i to više puta nego što je dospjelo do javnosti.

Nakon zrakoplovne nesreće u kojoj su izgubljena dva mlada života, Plenkoviću Krstičevićevo podnošenje ostavke sigurno nije bilo drago. Može se diskutirati o njegovoj odgovornosti za ovaj slučaj, ali mogao je Krstičević i pričekati s odlukom. Plenković sigurno nije računao na to da će se opet morati baviti dramom kroz koju prolazi Krstičević. Dijelom upravo zato što bi puno lošije odjeknulo da je nagovarao Krstičevića da ostane, a ovaj to na koncu prihvatio, Plenković je odlučio prihvatiti njegovu ostavku.“

‘Hoće li se Krstičević pojaviti na izbornim listama, prvenstveno ovisi o njemu samome, odnosno o njegovoj psihofizičkoj kondiciji. No, njegova karijera u izvršnoj vlasti je gotova, neće više biti ministar’

Isti izvor navodi da Krstičevića nitko u HDZ-u ne odbacuje, da će njegov budući politički angažman ovisiti prvenstveno o njemu samome, ali samo ako se ispune još neki dodatni uvjeti. Što to konkretno znači, ovako je objasnio:

„Hoće li se Krstičević pojaviti na izbornim listama, prvenstveno ovisi o njemu samome, odnosno o njegovoj psihofizičkoj kondiciji. Bit će lijepo ako će odlučiti da je u stanju pomoći stranci jer je u predizbornoj kampanji svaka pomoć dragocjena. Međutim, njegova je karijera u izvršnoj vlasti završena. Krstičević više neće biti ministar u vladi, nego eventualno saborski zastupnik.

Ako Krstičević želi na listu, sam će se morati potruditi. Stranka ga želi, ali nitko za njim neće više trčati. Žao im je zbog načina na koji neke stvari proživljava, ali nitko za njim više neće javno plakati. Plenković si više ne može dopustiti da u nekim možda i ključnim trenucima mandata netko daje ostavke na takav način. Osim toga, Krstičević je u više navrata koristio slične mehanizme da ostvari neke ciljeve. Ako je tako napravio i ovoga puta, prekombinirao se.“

U tom smislu isti izvor spominje brojne medijske napise u kojima se neposredno nakon impulzivne ostavke taj Krstičevićev potez počeo veličati kao vrhunski moralni čin i ekspresno prizivati njegov angažman na vrhu liste u desetoj predizbornoj jedinici. Pa taj izvor navodi da je dio vrha HDZ-a to vidio kao medijsku operaciju koja je izvedena uz Krstičevićevo znanje i naziva to licemjernim.

Kao odmak vodstva stranke od desnice svakako se može tumačiti i neobičan preventivni istup zamjenika predsjednika HDZ-a i ministra branitelja Tome Medveda. On je tijekom vikenda za Novi list dao izjave u kojima se unaprijed ogradio od svega što je u ponedjeljak izrečeno na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Na konferenciji su bili predsjednik spomenute udruge Zoran Maras i Krešimir Maretić, čelni čovjek Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, dvojac koji je u Okučanima na proslavi Bljeska položio vijenac u majicama s grbom HOS-a s ustaškim pozdravom „za dom spremni“.

„Dobio sam isključivo informaciju da će to sutra biti, ne znam ni točno mjesto ni vrijeme, ali želim odmah jasno reći da ni ja, ni vlada, ni Ministarstvo hrvatskih branitelja ni na koji način ne sudjelujemo u organiziranju te konferencije.

Zato se ograđujem od svega što će na njoj biti izrečeno i svega što će se eventualno povlačiti iza konferencije. Ne želim da se sutra opet govori da je Tomo Medved nešto organizirao. Činjenica je da će na konferenciji nastupiti moje kolege, moji branitelji, ali oni se nisu sa mnom konzultirali što će kazati. Hoću da to bude jasno svakome u Hrvatskoj, dosta mi je toga da budem adresa na koju će se sve svaljivati. Ovo neće biti moja odgovornost”, rekao je Medved za Novi list.

Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a navodi da taj Medvedov istup nije došao isključivo kao njegova istančana reakcija za preveniranje političke štete, nego su mu to iz vrha stranke savjetovali. Drugim riječima, ministru branitelja koji figurira kao svojevrsni časnik za vezu prema desnom krilu stranke, poručeno je da bi trebao aktivnije voditi računa o tome da desnica ne proizvodi političku štetu HDZ-u.

Naznake izraženijeg zaokreta prema centru Plenković je koncem prošloga tjedna jasno naznačio i u dijelu svog istupa pred novinarima ispred zgrade Vlade na Markovu trgu, dok je objašnjavao zašto je prihvatio Krstičevićevu ostavku. Među ostalim, osudio je ustaški režim, protagoniste incidenta u Okučanima nazvao provokatorima i izjavio:

„Što se mene tiče, danas obilježavamo kraj Drugog svjetskog rata. Nećete nikada imati dilemu što ja mislim o zločinačkom ustaškom režimu. Rekao sam vam… Ja nisam znao da će njih dvojica odgovoriti provokacijom, vjerojatno potaknuti izjavom iz Jasenovca. Da sam ja to znao, to bih spriječio.“

‘Nije pitanje je li mu to ponuđeno, nego je li zbog nervoze, emotivnosti i umora koji su kod njega već dulje prisutni, Krstičević uopće u stanju s time se nositi’, kaže izvor iz HDZ-a o izbornom angažmanu Krstičevića

Plenkovićev najuži tim za takvu se predizbornu strategiju opredijelio i zbog svega što se dogodilo nakon što su se neke perjanice desnog krila stranke uključile u završnu fazu drugog kruga predsjedničke predizborne kampanje.

Kada se u kampanji tada angažirao donedavni zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je s većom razlikom od Milanovića nego u prvom krugu. Brkić se tada nije pokazao kao spasitelj, nego se dogodilo upravo suprotno. On je u tih 14 dana uspio dodatno mobilizirati građansku Hrvatsku. Bio je „crvena krpa“ za Istru, Zagreb i najveći dio birača centra i neodlučnih, koji su se vidjevši njega i redove na izborima u Bosni i Hercegovini, dodatno mobilizirali. Bio je to gorki politički poučak koji Plenković ne želi ponavljati.

Naročito kada je u svjetlu Nacionalova istraživanja iz sredine siječnja, koje je naznačilo da više od polovice birača HDZ-a želi odmak od desnice i da Plenković ostane stranačke šef, Plenković na unutarstranačkim izborima tu desnicu naprosto pomeo.

Pa se u tom kontekstu treba sagledavati političko umirovljenje donedavnog predsjednika HDZ-a Karlovačke županije Damira Jelića, samo naoko neočekivanu objavu bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o privremenom povlačenju iz politike, kao i pregovore vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave s Domovinskim pokretom Miroslava Škore.

U istom kontekstu Plenković priprema sastavljanje predizbornih lista, a moguće i najveće uzbuđenje može se očekivati u Dalmaciji zbog recentnih turbulentnih zbivanja povezanih s koronavirusom.

U sjeni skandala oko Ivana Škaričića i masovnog pomora štićenika umirovljeničkog doma pod njegovim upravljanjem, Anti Sanaderu predviđa se vodeće mjesto u devetoj izbornoj jedinici, ali napetosti se mogu očekivati u desetoj, splitsko-dubrovačkoj jedinici, u kojoj Sanader također ima utjecaja. Ključno je zasad pitanje što će biti s donedavnim ministrom Krstičevićem.

„Nije pitanje je li mu to ponuđeno, nego je li zbog nervoze, emotivnosti i umora koji su kod njega već dulje prisutni, Krstičević uopće u stanju s time se nositi. Očekuje se da će se na listi naći Branko Bačić i Mato Franković iz Dubrovačko-neretvanske te Andro Krstulović Opara i Petar Škorić iz Splitsko-dalmatinske županije, a onda Sanader kreće u bitku u kojoj u Sabor želi ugurati i načelnika Klisa Jakova Vetmu, današnjeg zastupnika Antu Bačića, spomenutog Vicu Mihanovića… Puno je kandidata, no Sanader se razmahao i očito računa na to da mu se nitko neće suprotstaviti. Pa ni Plenković“, zaključio je Nacionalov sugovornik iz HDZ-a.

 

Komentiraj