PLENKOVIĆ PREKO ANUŠIĆA preuzima potpunu kontrolu nad kampanjom Kolinde Grabar-Kitarović

NACIONAL OTKRIVA zašto je na dramatičnom sastanku u Opatiji Plenković umalo odlučio javno priopćiti da HDZ neće podržati drugi mandat predsjednice na Pantovčaku i zašto će Ivan Anušić kao čovjek lojalan Plenkoviću kontrolirati svaki korak hrvatske predsjednice

Hrvatski premijer Andrej Plenković odlučio je gotovo potpuno preuzeti kontrolu nad predsjedničkom kampanjom Kolinde Grabar-Kitarović, tako da će ključne odluke o tijeku te kampanje donositi njemu lojalni ljudi, a puno manje sama predsjednica Grabar-Kitarović. Takvu odluku donio je nakon dramatičnih i turbulentnih događaja posljednjih dana, tijekom kojih je čak bio spreman na to da HDZ odustane od podrške dosadašnjoj predsjednici. Plenković je bio zgrožen onim što je Kolinda Grabar-Kitarović radila posljednjih dana, prvenstveno skandaloznim intervjuom što ga je dala zadarskom Hrvatskom tjedniku, ali i njenim nesuvislim ponašanjem u Kninu koje je šokiralo i širu javnost, naviknutu na njene eskapade.

S jedne strane, mediji već tjednima pišu kako je Plenković u neugodnoj situaciji jer je svoju političku sudbinu vezao uz političku sudbinu sadašnje predsjednice, a njeno ponašanje njemu značajno šteti i na unutarnjopolitičkom i na vanjskopolitičkom planu. Kako tvrde Nacionalovi izvori, Plenković je u jednom trenutku čak počeo i vagati što mu je štetnije – da HDZ ide s Kolindom Grabar-Kitarović kao svojom kandidatkinjom ili da od nje odustane i pronađe ili podrži nekog drugog kandidata. Koliko su ta promišljanja bila ozbiljna, naznačava i još jedan detalj – da su se čak pojavila i razmišljanja prema kojima bi Plenkoviću moglo odgovarati i da prepusti Zoranu Milanoviću da postane predsjednik, s kojim bi – prema nekim procjenama – kohabitacija bila lakša i jednostavnija nego što je sada slučaj s Kolindom Grabar-Kitarović.

U takvom Plenkovićevu raspoloženju, koje su karakterizirale krajnje nezadovoljstvo ponašanjem predsjednice i šok zbog skandaloznog njezina intervjua Hrvatskom tjedniku te ozbiljne kalkulacije s drukčijim pristupom predsjedničkim izborima, održan je u Opatiji jedan sudbonosni sastanak na kojem su donesene drastične mjere za budućnost. Visoki izvor blizak vrhu HDZ-a o tome je rekao:

“Taj je šok sa sadržajem tog njenog istupa bio toliki da je Plenković razmišljao da javno priopći da HDZ neće podržati njenu kandidaturu za drugi predsjednički mandat. Tih dana održao se jedan dramatični sastanak kojemu su prisustvovali premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik vlade Davor Božinović, ministar Oleg Butković, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok u hotelu Navis kod Opatije. Tada se umalo dogodilo da Kolinda naprosto izvisi.”

U malom hotelu Navis u prelučkoj uvali umalo je zapečaćena politička karijera hrvatske predsjednice, ali je ipak odlučeno da će je HDZ podržati, no pod za nju vrlo neugodnim uvjetima

Ako je to točno, onda je taj mali luksuzni hotel izgrađen 2015. uz more u prelučkoj uvali u blizini Opatije, na mjestu nekad poznatog disko kluba Milde Sorte, s ukupno 40 soba i pet apartmana kategorije pet zvjezdica, gdje je u diskreciji dio svog godišnjeg odmora proveo premijer Plenković, umalo postao mjesto na kojem je mogla biti zapečaćena politička karijera aktualne hrvatske predsjednice. Na kraju tog sastanka donesena je drugačija odluka: HDZ će i dalje podržavati Kolindu Grabar-Kitarović, ali sada u sasvim novom aranžmanu i pod za nju vrlo neugodnim uvjetima, s punom kontrolom nad njenom predsjedničkom kampanjom, a tu će kontrolu provoditi novi šef njene kampanje, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je također bio na tom sastanku. Njega je na tu funkciju predložila sama predsjednica, no taj iskusni politički operativac u potpunosti je lojalan Plenkoviću te će provoditi ono što je na sastanku u Opatiji odlučeno.

On bi sredinom tekućeg tjedna, u srijedu, na predsjedništvu HDZ-a trebao biti i službeno imenovan prvim čovjekom i voditeljem njene predizborne kampanje. Izvori bliski Anušiću potvrđuju da bi on na tu funkciju trebao stupiti de facto kao čovjek potpuno lojalan Andreju Plenkoviću, iako ga Plenković isprva nije vidio na toj funkciji. Isprva je Plenković na toj funkciji vidio Ivu Ivančića, glavnog direktora Veleučilišta Vern, ali je Kolinda Grabar-Kitarović insistirala na tome da tu funkciju preuzme baš Anušić i vrh stranke na koncu je to prihvatio.

Nacional je od izvora bliskih vrhu HDZ-a doznao što je sve prethodilo Anušićevu imenovanju na tu funkciju, što on smatra da će mu biti ključni izazovi u predizbornoj kampanji, kako bi trebala izgledati predizborna kampanja aktualne hrvatske predsjednice, koje će biti njene glavne političke poruke te kakve su se sve drame odvijale neposredno prije formiranja njenog predizbornog stožera.

Izvori bliski Anušiću naveli su da je u njegovu promaknuću na tu izazovnu poziciju ključnu ulogu, čini se, imao sastanak s Kolindom Grabar-Kitarović početkom ljeta. Predsjednica je 26. lipnja boravila u Vukovaru na svečanoj promociji polaznika Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’ i novih 63 poručnika i poručnica. Na povratku iz Vukovara posjetila je Anušića i tada ga, među ostalim, zamolila da joj kaže kako on vidi njen prvi predsjednički mandat. Anušić joj je tom prilikom iznio i brojne konstruktivne kritike i to je, čini se, značajno privuklo njenu pozornost. Neposredno nakon tog sastanka otišla je s Natalijom Hmelinom, predstojnicom svog ureda, na ručak u osječki McDonald’s. Potom su Anušića u više navrata kontaktirali i nakon nekoliko sastanaka predsjednica ga je praktički već pozvala da joj vodi predizborni stožer i kampanju, a on je to prihvatio te je počeo neformalno raditi na programu aktivnosti, iako formalno još nije bio postavljen na taj položaj.

Ne znajući što će se u međuvremenu događati, kakve će šokove svojim ponašanjem predsjednica izazvati, Anušić je već prije nekoliko tjedana počeo koordinirati aktivnosti povezane sa sadržajem, odnosno glavnim političkim porukama koje bi aktualna hrvatska predsjednica trebala plasirati tijekom svoje predizborne kampanje. Izvor blizak vrhu HDZ-a naveo je da je u tu svrhu angažirana i jedna hrvatska tvrtka koja radi na impostaciji njenih ključnih političkih poruka i programa.

“Nova suverenost” ključna je parola koju bi Kolinda Grabar-Kitarović trebala koristiti u kampanji. Tijekom kampanje nastojala bi ukazati na potrebu jačanja vojske, policije te obavještajne zajednice. A potom i hrvatske diplomacije, kao i jačanje pozicije Hrvatske u Europi i svijetu. Izvor blizak vrhu HDZ-a o tome je rekao:

“Iako se to neće previše javno spominjati, Izrael je na neki način motivacija i uzor koji će Kolinda Grabar-Kitarović nastojati slijediti. Upravo zbog snage te male države koja je i brojem stanovnika slična Hrvatskoj, njeni geopolitički i strateški izazovi mogu poslužiti kao velika inspiracija kako se i Hrvatska s malim resursima može u svijetu snažno pozicionirati.”

Radovi na finaliziranju tog programa započeti su koncem srpnja, potom nakratko zaustavljeni zbog neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja kampanje izazvane skandaloznim ponašanjem predsjednice, posebno je aktualna predsjednica iziritirala vodstvo HDZ-a zbog nenajavljenog intervjua Hrvatskom tjedniku. Nacional je odmah nakon tog njenog skandaloznog javnog istupa ukazao na činjenicu da se Plenković zbog njega našao u nemogućoj situaciji, jer je od njega javnost očekivala da se ogradi od izjava koje je ondje dala predsjednica i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović, ali je javno on to i dalje izbjegavao. No Nacionalu se javio izvor blizak premijeru Plenkoviću s dodatnom reakcijom na taj sporni istup predsjednice Grabar-Kitarović, o kojem je rekao sljedeće:

“To što je hrvatska predsjednica dala intervjuu tjedniku koji širi ogromnu količinu mržnje i netrpeljivosti te podržava jednu promašenu ideologiju, Plenkovića je naprosto zgrozilo i osupnulo. Ne samo Plenkovića, već i gotovo cijelu Vladu. Odabrati takvu adresu za objavu službene kandidature apsolutno je nevjerojatno. Sporni navodi koji su tamo objavljeni nemaju veze s onim što premijer zastupa ni s HDZ-om koji on vodi. Razinu Plenkovićeve zgroženosti teško mi je prenijeti.”

U takvom raspoloženju organizirao je spomenuti sastanak u Opatiji, na kojem je donesena odluka da Plenković preko Anušića preuzme kontrolu nad njenom kampanjom, s čim se predsjednica složila. Anušić ju je već i ranije upozorio na neke nedostatke u njenim javnim istupima, na nesigurnost, kao i na to da svoje moguće strahove i nesigurnost treba puno bolje maskirati i ne pokazivati. Ali iste teme još jednom će se nakon njegova formalnog ustoličenja naći na dnevnom redu. I to ne bez razloga. Vodstvo predizbornog stožera HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje posebnu pozornost posvetit će apsolutno svakom njenom javnom istupu. To se počelo nametati kao imperativ nakon Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, kada je svojim javnim istupom Kolinda Grabar-Kitarović šokirala i javnost i najbliže suradnike. Drugim riječima, kontrolirat će svaki njen korak u javnosti.

Anušić već nadgleda tvrtku koja impostira političke poruke koje će predsjednica slati u kampanji. Ključne dvije riječi koje će koristiti su ‘nova suverenost’, a naglasak će biti na jačanju vojske i policije

Anušić je tijekom posljednjih dana već informirao vodstvo stranke da s neformalnom predsjedničkom kampanjom kreće nakon završetka godišnjih odmora. Krenut će od Dubrovnika i krajnjeg juga zemlje, sve do Istre i kontinentalnog dijela Hrvatske. Planira obići sve županijske i lokalne stranačke ogranke, kao i braniteljske udruge. Izvor upućen u ta zbivanja ovako je opisao što Anušić planira: “Pokušat će im vrlo plastično objasniti što moraju napraviti kako se stranci na predsjedničkim izborima ne bi ponovilo ono što se dogodilo na izborima za Europski parlament. Predsjedničke izbore označit će kao prijelomnu točku za sudbinu cijelog HDZ-a u budućnosti. On smatra da se sve struje u stranci moraju ujediniti u podršci Kolindi Grabar-Kitarović, jer bi njezin poraz bio uvod u bratoubilački rat u HDZ-u i povratak na vlast neke buduće koalicije predvođene SDP-om. A to se, po Anušićevu uvjerenju, ne smije dopustiti bez obzira na sve Plenkovićeve unutarstranačke oponente koji svoje osobne animozitete prema Plenkoviću namjeravaju iskoristiti kao povod za opstrukciju interesa cijele stranke. Uz navedeno, njegova je uloga prvenstveno mobiliziranje braniteljske populacije, koja je još uvijek prilično neodlučna. Potom, ključne napore uložit će na području Slavonije, gdje smatra da se nalazi najveće logističko i financijsko uporište stožera Miroslava Škore.”

Anušić će u kampanji nastojati iskoristiti i neka svoja ranija iskustva iz predizbornih utakmica u kojima je sudjelovao. Nastojat će stupiti u izravni kontakt sa što je većim mogućim brojem članstva, jer vjeruje da velika većina njih nije najbolje upućena u sukobe interesnih grupacija pri vrhu stranke. Tu vidi ogroman prostor za buđenje svijesti o tome koliki je i dalje glasački potencijal onih koji bi mogli podržati Kolindu Grabar-Kitarović. Naročito ako im lokalni čelnici plastično opišu zašto misle da Škoro nije pravi kandidat koji bi trebao biti hrvatski predsjednik. Izvor blizak vrhu HDZ-a o tome je rekao:

“Anušić smatra da bi se time moglo anulirati destruktivne i manipulativne aktivnosti skupine od najmanje sedam članova predsjedništva HDZ-a za koje smatra da će do kraja opstruirati Kolindu Grabar-Kitarović kako bi potom krenuli rušiti Plenkovića.”

Izvor upućen u zbivanja u vrhu HDZ-a rekao je da će Anušić nastojati prilično energično objasniti zašto bi svi unutarstranački oponenti trebali podržati službenog kandidata stranke:

“Naprosto će im reći da će ih mržnja prema Plenkoviću koštati karijere. Jer bi zbog tih animoziteta mogli trasirati povratak SDP-a na vlast, a to bi značilo gubitak njihovih sinekura i pozicija. Stvari su prilično jednostavne. Većina bi to trebala shvatiti i osvijestiti da najveći Plenkovićevi protivnici zapravo rade protiv HDZ-a, misleći da će, ako ništa drugo, ostati u Saboru. Ali će se grdno prevariti, jer Plenković će ići do kraja. Sve će ih počistiti i prije toga u unutarstranačkom obračunu. Neće ih biti na predizbornim listama i završit će nigdje.”

Izvori bliski Anušiću navode da su potpuno tendenciozne i neistinite tvrdnje da on u predizbornu kampanju Kolinde Grabar-Kitarović ulazi kao čovjek Milijana Brkića. Jedan od tih izvora o tome je rekao:

“To pokušavaju nametnuti pojedinci bliski Miroslavu Škori, koji su mu unutar stranke bili suprotstavljeni kada se uz Brkićevu pomoć Anušić borio da preuzme županijsku organizaciju HDZ-a u Osijeku. Oni su sada u Škorinoj blizini i uvlačenjem Brkića u te priče nastoje dovesti u pitanje predsjedničino distanciranje od njega i njegove ekipe te tako opet plasirati priče da je ona nevjerodostojna. Ali Brkić s tom pričom naprosto nema veze.”

Anušić se s Brkićem posljednji put sastao u Osijeku, kada je on davao svoj iskaz istražiteljima u kontekstu afere SMS. Brkić mu je tada rekao da je on potpuno nezainteresiran za predsjedničku kampanju, da ga politička sudbina Kolinde Grabar-Kitarović uopće ne zanima i da će se ona suočiti s brojnim problemima na koje ju je on ranije upozoravao, posebno s onima koje će joj nastojati proizvesti Mate Radeljić, ali da se on u njenu kampanju uopće neće ni na koji način miješati. Izvori bliski Anušiću tvrde da Brkić ni na koji način nije pridonio njegovoj suradnji s Kolindom Grabar-Kitarović, ali da će on svejedno kontaktirati Brkića i tražiti od njega kolegijalni savjet o tome na što bi u kampanji trebao posebno obratiti pažnju.

Anušića je za šefa svog stožera predložila predsjednica, ali će on biti posve lojalan Plenkoviću i provoditi temeljne smjernice onoga što je zaključno dogovoreno na sastanku u Opatiji

Izvori bliski Anušiću navode da se on s Brkićem razišao i zahladio odnose nakon stranačkih previranja oko Istanbulske konvencije. Brkić je od njega tada očekivao da se usprotivi zalaganju Plenkovićeva tima, ali se to nije dogodilo. Anušić mu je rekao da nema namjeru mijenjati svoje stavove od ranije, podsjećajući ga na to da je upravo vodstvo stranke predvođeno Karamarkom i Brkićem svojedobno insistiralo na Istanbulskoj konvenciji, da bi se potom predomislilo. Izvor upućen u njihove odnose o tome je rekao:

“Nakon toga Brkić ga je praktički optužio za izdaju. Anušić mu je rekao da ne želi biti neprincipijelan te da Plenković u ovom trenutku radi svoj posao najbolje što zna, kao i da ne vidi razlog da ga se ruši. Brkić je naoko sve govorio kroz šalu, ali ga je prestao zvati nadimcima, već ga je počeo oslovljavati prezimenom. Odnosi su otad zahladili. Ali Brkić je Anušića potom opet kontaktirao nakon završetka izbora za Europski parlament. U više navrata tražio je da se sastanu, ali je Anušić taj susret izbjegao jer je slutio da bi ga Brkić nagovarao na rušenje Plenkovića, a on je htio izbjeći bilo kakvu diskusiju na tu temu. Anušić je već jednom bio iskorišten u igrama tih većih igrača i nije htio da se ponovo tako osjeća. Osjetio je da ga je Brkić htio iskoristiti u svrhu vlastita jačanja na terenu.”

Kada je riječ o Plenkovićevom razmišljanju o mogućim ishodima predsjedničke kampanje, neki izvori bliski vrhu HDZ-a tvrde da bi Plenkoviću u slučaju poraza Kolinde Grabar-Kitarović ili njezina odustajanja od kampanje, puno više odgovaralo da na izborima pobijedi Zoran Milanović nego Miroslav Škoro. Pojedinci čak navode da bi taj njen poraz Plenkoviću mogao politički i odgovarati. Evo kako je to objasnio jedan izvor blizak vrhu HDZ-a:

“Sve je više onih i u HDZ-u koji smatraju da će nakon idućih parlamentarnih izbora doći do velike koalicije. A tko daje mandat za sastavljanje nove vlade? Pa vladar Pantovčaka. Milanović je već sada izjavio da neće napadati ni Plenkovića niti Vladu. Po meni su Plenković i Milanović vrlo bliskih svjetonazora. Usto, Plenković ne može organski podnijeti Kolindu, ali ni treći ešalon vlastite stranke – a to je raja. Pa kad ste ga vidjeli na terenu među ljudima? Na koncu, on je već više puta kao mantru ponavljao frazu o stabilizaciji hrvatskog društva. Lijevi politički spektar u vrhu stranke se ne komentira, ali već na spomen desnih radikala unutar HDZ-a on apsolutno poludi. E sad, dođe li do njenog poraza na izborima, Plenković će potpuno počistiti stranku od svih onih koji mu ne odgovaraju, a tu će Brkić biti prvi na redu. Na koncu, postoji i scenarij odgode unutarstranačkih izbora te mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora. U takvoj utakmici dviju stranaka doći će do podjele biračkog tijela, a potom i do velike koalicije. A to će lakše amenovati Milanović.”

Već i samo postojanje takvih političkih kalkulacija otkriva koliko je zahtjevan zadatak predizbornog stožera HDZ-a na čije čelo dolazi Ivan Anušić.

 

Komentiraj