Plenković predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

“Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije je povijesni trenutak za našu zemlju, dolazi kao kruna europskog puta koji nije bio jednostavan. No hrvatski je narod oduvijek izražavao privrženost europskoj obitelji, koja je za Hrvatsku puno više od jedinstvenog tržišta. Za nas je EU projekt mira i suradnje”, rekao je Plenković.

naglasio je kako će Hrvatska imati ulogu kormilara zajedničkog europskog projekta u svijetu punom izazova. “Iduće godine imamo prigodu pokazati Europi i svijetu Hrvatsku u najboljem svjetlu. Prisjetimo se riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je rekao da valja poduzmati sve korake radi što skorijeg uključenja Hrvatske u Europsku zajednicu. Trideset godina kasnije, Hrvatska je ne samo članica Europske unije, nego njome i predsjeda”, istaknuo je.

Iduće godine imamo prigodu pokazati Europi i svijetu Hrvatsku u najboljem svjetlu. Prisjetimo se riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je rekao da valja poduzmati sve korake radi što skorijeg uključenja Hrvatske u Europsku zajednicu. Trideset godina kasnije, Hrvatska je ne samo članica Europske unije, nego njome i predsjeda”, kazao je.

“Vitalnije društvo znači i konkurentnije gospodarstvo. Moramo voditi računa o ekološki održivijem gospodarstvu, čime ćemo pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena”, poručio je.

Plenković je istaknuo kako nam treba Europa koja povezuje. “Potrebno je dodatno razvijati prometnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu. Bolja povezanost podrazumijeva bolju i sigurniju podatkovnu infrastrukturu”, nnavodi i dodaje da je potrebno osigurati i veće povezivanje građana Unije. Hrvatsko predsjedništvo sve će to poticati, ustvrdio je.

Predsjednik Vlade kazao je kako će se velika pažnja pridavati i unutarnjoj sigurnosti. “Zalagat ćemo se za tješnju suradnju članica u borbi protiv financiranja terorizma. Potrebno je bolje povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova”, rekao je i dodao: “Moramo biti otporniji na rastuće hibridne prijetnje, jačati kapacitete na području kibernetičke sigurnosti, borbe protiv lažnih vijesti”.

“Europska unija je prva trgovačka sila, drugo svjetsko gospodarstvo, prvi trgovinski partner i Kini i SAD-u i Indiji. Unija koja daje više od polovice ukupne svjetske razvojne pomoći ima i posebnu odgovornost prema svom susjedstvu na jugoistoku Europe. Zalagat ćemo se na djelotvornu politiku proširenja”, zaključio je Plenković.

Komentiraj