Završio sastanak, štrajk se nastavlja: “Vlada je na potezu”

Nakon što su sindikati u prosvjeti danas odbili ponudu Vlade, pozvani su na nastavak pregovora u Banske dvore. Sastanak je trajao gotovo tri sata.

Ministrica Divjak napustila je sastanak Vlade i sindikata, nije željela novinarima odgovoriti na pitanja što se dogovorilo, kazala je da će netko drugi odgovoriti na ta pitanja. Samo je kratko poručila da se traže rješenja koja će okončati štrajk, piše N1.

“Mi smo danas predsjedniku Vlade prenijeli rezultate izjašnjavanja, prenijeli smo poruke zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja, odluke tijela sindikata vezano uz rješavanje problema i način na koji možemo riješiti ovaj problem. Razgovarali smo i o nematrerijalnim pravima”, rekao je Mihalinec.

“Najvažnije je bilo pitanje rješavanje koeficijenta složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. Mi smo puno razgovarali, bilo je puno puta izrečena riječ koeficijent, završili smo razgovor na način da Vlada sad jasno zna naše stavove i da ćemo od Vlade dobiti odgovor”, dodao je Mihalinec.

Poručio je kako je na potezu Vlada. “Mi smo obavijestili premijera da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda. Najkasnije kad nas Vlada može pozvati i da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindikatima, tad mi možemo u jednom slučaju prekinuti štrajk. Ja sam siguran da Vlada razumije situaciju, situacija sigurno nije laka nikome, ali zaposleni su spremni boriti se za svoje zahtjeve”, naglsio je Mihalinec.

Sanja Šprem novinarima je rekla kako su tri sata razgovarali o koeficijentima i dodala da nije bilo riječi o zabrani štrajka. Novi termin sastanka još nije dogovoren. “Ako treba i sutra i prekosutra i bilo kada”, poručila je Šprem.

“Ukoliko dođe do zabrane štrajka, sigurno ćemo postupiti po sudskoj odluci”

“Moje neko očekivanje da nas zovu ponajprije da čuju od nas rezultate izjašnjavanja, zbog toga nas nisu trebali zvati, a drugo je da žele svoju ponudu proširiti, promijeniti, već nešto s njom uraditi”, kazao je uoči sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Upitan što ako Vlada odluči zabraniti štrajk, Stipić je rekao da će se tada postaviti pitanje zašto to nisu učinili peti dan, a ne 35. dan štrajka. “Postavit će se pitanje nemoći premijera, sve ono što nas je vodilo k tome da ne možemo drugačije nego tako riješiti ovaj spor”, dodao je Stipić.

U Vladu su stigli i predsjednica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, kao i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec.

Mihalinec je kazao kako će se, ovisno o odluci premijera, učenici vratiti u škole. “Premijer treba donijeti uredbu o koeficijentima i tada ćemo se vratiti u školske klupe”, rekao je Mihalinec. Upitan je i što će se učiniti ukoliko dođe do zabrane štrajka. “Štrajk ide dalje, a ukoliko dođe do zabrane štrajka, sigurno ćemo postupiti po sudskoj odluci”, dodao je Mihalinec.

DIVJAK: “Koeficijenti su ono što traže sindikati, to je čarobna riječ”

Podsjetimo, Sindikat hrvatskih učitelja i onih zaposlenih u srednjim školama u petak su objavili rezultate referenduma na kojem su se učitelji izjašnjavali o posljednjoj ponudi Vlade.

Šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je: “U srednjim školama odazvalo se 14.046 zaposlenih. 12.491 se izjasnilo protiv ponude Vlade, što je 88,93 posto!”.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja kazala je: “U OŠ izjašnjavanju je pristupilo 31.670 zaposlenika, izlaznost je bio 68,05 posto. 95,26 posto odbilo je ponudu Vlade”.

Vlada je u zadnjoj ponudi predložila povećanje plaća zaposlenima u obrazovanju kroz dodatke od 3+1+1 posto i povećanje osnovice svim javnim službama za 6,12 posto.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je kako je iznenađen odbijenicom prosvjetara, ustvrdivši da je ponuda Vlade bila konstruktivna i kvalitetna, te je, kao i premijer, najavio da će se još danas sastati sa sindikatima.

Komentiraj