PLENKOVIĆ “Pozivan Srbiju da smiri tenzije i ne radi provokacije”

Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske demokratske stranke Andrej Plenković u nedjelju je bio na predstavljanju kandidata za Hrvatski sabor VIII. izborne jedinice na parkiralištu tunela Učke s istarske strane, a u izjavi medijima osvrnuo se na sve oštrije odnose između Srbije i Hrvatske.

“Vlada HDZ-a postavit će se principijelno i čvrsto. Već sam kao zastupnik u europarlamentu pokrenuo inicijativu da Srbija izmijeni sporni zakon. Takav zakon je za Hrvatsku nedopustiv. Zadržat ćemo našu poziciju zemlje EU i NATO-a, a Srbija ako kani ići u tom smjeru mora pokazati poštovanje prema Hrvatskoj i izbjegavati provokacije”, rekao je Plenković dodajući da ima mnogo mehanizama kojima možemo zaštititi nacionalne interese, prenosi N1.

“HDZ neće dopustiti da Srbija ima zakon kojim njeno odvjetništvo može goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju protiv hrvatskih državljana. To nije univerzalna jurisdikcija, to je hibridna regionalna jurisdikcija nepoznata u međunarodnom pravu i mi to nećemo dopustiti”, poručio je Plenković i pozvao Srbiju da smiri tenzije i ne radi provokacije.

Komentiraj