PLENKOVIĆ "Pozitivno ozračje s Kinezima oko Uljanika"

Premijer Andrej Plenković komentirao je europske izbore, a vezano s tim i situaciju oko Brexita, ali i situaciju u Uljaniku, izvještava N1.
Komentirajući HDZ-ovu listu kandidata i kandidatkinja za Europski parlament, Andrej Plenković kazao je da su “svi kandidati došli odozdo i imaju podršku s terena”.
Na pitanje o tome kako će Brexit utjecati na broj zastupnika i zastupnica iz Hrvatske koji se biraju u Europski parlament, kazao je da bi svi trebali pročitati Odluku o raspisivanju izbora za europski parlament predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
“Hrvatska trenutno temeljem promijenjenih odluka s ranijih 11 bira 12 zastupnika. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo bude država članica Europske unije u vrijeme europskih izbora, moraju organizirati izbore. Dali smo im rok do 31. listopada. Nismo ga slučajno dali jer bi nova Europska komisija bi trebala otprilike startati početkom studenog. Nismo jedina zemlja koja ima tu varijaciju s brojem zastupnika, tko osvoji 12. mandat priključiti će se kada zastupnici Ujedinjenog Kraljevstva, ako uopće budu tamo, napuste parlament. Ovo je parlament od 751 zastupnika, sad se spušta na 705. Među tih 705, u odnosu na prijašnjih 12, sad je naših 11 zastupnika.
Upitan je li suradnja s Kinom nova, stvarna, šansa za Uljanik, kazao je da je učinio sve.
“Ja sam učinio sve što mogu u kontaktu s kineskim premijerom. Doći će izaslanstvo najveće kineske državne komapnije koja se bavi brodogradnjom. Ozračje, argumenti i dokumenti koje smo predstavili – bili su pozitivni”, zaključio je premijer.

Komentiraj