HINA/ Damir SENČAR

PLENKOVIĆ “Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa”

Premijer Andrej Plkenković u utorak se, nakon završetka summita SEI-a, obratio javnosti.

“Pitanje sigurnosti i migracija jedno je od glavnih tema sastanka na vrhu kojim Hrvatska danas završava jednogodišnje predsjedanje regionalnom inicijativom 18 zemalja. Plenković smatra da je u ovom potonjem jedino učinkovit sveobuhvatni pristup, reguliranje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije”, rekao je Plenković, a potom je komentirao jučerašnju odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Plenković kaže kako nije imao vremena gledati višesatnu rasporavu u Povjerenstvu. “Vrlo jasno, Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja”, kazao je.

“Kada imate tako izvanrednu situaciju, najveću krizu od Domovinskog rata, onda onaj tko vodi vladu mora reagirati. Oni koji nisu u toj poziciji, ne mogu to percipirati u laboratorijskim i sanatorijskim uvjetima”, objasnio je premijer.

Dodao je kako se minimizira stvaran problem, a maksimizira pristup koji bi se ‘trebao voditi baš kako si to netko zamišlja da u kriznim slučajevima treba djelovati’. “Realnost je ponešto drukčija… Niti u jednom trenutku nitko od članica i članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja – a to su savjesno, odgovorno, nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. To je moje mišljenje, i vrlo jasno ga ističem”, poručio je.

Na kraju je rekao kako Vlada nije bila na razini bezidejnosti i politikanstva, kao što je u to vrijeme bila oporba.

Komentiraj