Plenković: “Povećali smo narudžbe cjepiva, veliki dio populacije planiramo cijepiti do travnja”

Na dnevnom redu sjednice Vlade, koja se u četvrtak održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, nalaze se izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Uz informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, na dnevnom redu Vladine sjednice je i odluka o pokretanju postupka izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, te odluka o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Ministri će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na sjednici Vlade je i prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Tijek sjednice:

“Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane. Zahvaljujem svima koji pomažu našim sugrađanima, svim volonterima i onima koji su donirali kućice”, rekao je premijer na početku svog uvodnog obraćanja.

Dodao je da je od 28. prosinca zabilježeno 849 potresa od čega 75 jačine 3 ili više, 11 iznad 4 i tri magnitude veće od 5.

Do sada je evidentirano 41.500 šteta. “Pregledano je 18.370 zgrada i kuća. To je u usporedbi sa Zagrebom učinkovito i brzo. Zadovoljni smo što je Stožer restrukturiran, što su potpredsjednici Medved i Milošević gotovo svaki dan na terenu. Ministar Medved će detaljnije o brojevima vezanim uz kontejnere i kućice”, rekao je Plenković i dodao da se osigurava intenzivno cijepljenje s obzirom na okolnosti i teže pdržavanje mjera u ovim okolnostima.

Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije, kao što je to ranije najavio ministar Fuchs.

“Nastavak školske godine, osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji, idemo od škole do škole s obzirom na razmjere štete. Vlada je omogućila i jednokratnu pomoć, ukupno 50 milijuna kuna. Kada je riječ o koracima koji idu dalje, vlada je radila o pripremi zakonskog okvira. Odlučili smo na izmjene i dopune Zakona o obnovi, širimo polje primjene na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju”, rekao je premijer.

Rekao je da se radi o području od posebne državne skrbi. ”Znam da je hladno i zato se radi na tome da se svima osigura smještaj”, rekao je Plenković.

Komentirao je i epidemiju koronavirusa. “Što se tiče pandemije, želim kazati da smo nakon mjera krajem studenog i uz veliku odgovornost građana, uspjeli osigurati bolju sliku, Hrvataska ima najveći dvotjedni pad u EU. “Do sada je cijepljeno 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva. Dodatno smo uzeli milijun Moderninog cjepiva. 29. siječnja će biti odobreno oxfordsko cjepivo, a od njih smo naručili 2.5 milijuna doza. Velike količine doza možemo očekivati u veljači i ožujku. Tako da veliki dio populacije planiramo cijepiti do travnja”, rekao je.

Plenković je izjavio da je jučer dao nalog državnom tajniku da se popis tvrtki koje su radile poslijeratnu obnovu učini dostupnim javnosti. “Ne vidim zapreku da to bude dostupno javnosti. To treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata”, rekao je Plenković.

Nakon premijera riječ je preuzeo ministar Tomo Medved koji je dao podatke o broju pripadnika službi koji pomažu na Baniji, kao i detalje o akcijama u kojima su sudjelovali.

Komentiraj