Premijer Andrej Plenković u petak je, u Banskim dvorima, nakon izjave vezane za Petrokemiju, odgovarao na novinarska pitanja te komentirao ‘lex Agrokor’.

Kazao je da je ‘lex Agrokor’ na snazi te kako za njegovu aktivaciju Agrokor prvo treba podnijeti zahtjev Trgovačkom sudu. “Ako se to pokrene, Vlada će biti spremna. Ja ne mogu prejudicirati”, odgovorio je na pitanje kada će se zakon aktivirati.

Novinare je zanimalo i da li će građani podnijeti dio tereta sancije Agrokora. “Ne. Poanta zakona je da se spriječi takav scenarij”, odgovorio je premijer. Dodao je kako se sastao s koordinacijom šest banaka, s kojima je održao ‘sadržajan i detaljan sastanak’. Naglasio je kako su bankari shvatili koliko je Vlada detaljno upoznata sa situacijom.

Otkrio je i kako su te banke zadovoljne donesenim zakonom, kojeg smatraju primjereni okvirom. “Spremni su dati novu, svježu likvidnost da se omogući isplata plaća, deblokada i normalan ciklus poslovanja, normalno i kvlitetno funkcioniranje gospodarstvo. Napravili smo korake koje očekuju i dobavljači”, rekao je Plenković.

Dobavljači su Agrokoru dali rok, koji ističe danas. “Naši kontakti su intenzivni i kontinuirani, apeliram na njihovo strpljenje i tijekom idućeg tjedna bi se trebala razriješiti ova situacija”, rekao je premijer dodajući da se sam čuo s velikom skupinom dobavljača, dok su ministri Tolušić i Dalić u kontakru s HGK-om i OPG-ovima.

Novinari su premijera upitali i je li u kontaktu sa Ivicom Todorićem. “U proteklih nekoliko dana nije bilo kontakata, ali smo se ranije vidjeli”, odgovorio je.

Komentiraj