Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u četvrtak u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića zagrebačku vojarnu „Croatia“ i upoznao se sa stanjem radnih prostora i smještaja pripadnika Hrvatske vojske, a u izjavi novinarima najavio je da će proračun za obranu iduće godine biti veći.

Uz premijera i ministra obrane, vojarnu je obišlo i izaslanstvo saborskog Odbora za obranu, a nazočan je bio i načelnik Glavnog stožera RH general zbora Mirko Šundov.

Plenković je novinarima potvrdio da će proračun za obranu 2017. godine biti nešto veći, a više o tome znat će se idućih dana.

“U apsolutnom iznosu će biti veći”, kazao je Plenković, najavivši da će Vlada na sjednici u ponedjeljak raspravljati o smjernicama za proračun za 2017. godinu.

“Nastojat ćemo u okvirima onoga što je realno, a to sam spomenuo prije dva dana. Hrvatska želi izaći iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, imamo određene ambicije za gospodarski rast, ukoliko sve mjere koje budemo poduzimali u tom pravcu daju rezultate, na taj način omogućit ćemo i veću marginu izdvajanja za proračun obrane u budućnosti i na taj način i našu bolju interoperabilnost s drugim snagama, a naravno i kvalitetniji život Hrvatske vojske u uvjetima koji u ovom trenutku  zahtijevaju određeni kvalitativni pomak naprijed”, kazao je premijer.

Krstičević: Ulaganje u obranu ulaganje u sigurnost i prosperitet zemlje

Ministar obrane Krstičević upozorio je kako je proračun Ministarstva obrane zadnjih sedam-osam godina bio u padu i izrazio nadu da će se taj negativni trend zaustaviti.

Istaknuo je da je ulaganje u obranu ulaganje u sigurnost i prosperitet zemlje, a  to može pomoći i njezinom gospodarskom oporavku.

Premijer Plenković prilikom posjeta vojarni “Croatia” podsjetio je i na veliku pobjedu Hrvatske vojske (HV) u Domovinskom ratu, te je  pohvalio dobre rezultate pripadnika HV-a u međunarodnim vježbama i mirovnim misijama.

“Hrvatska vojska ne samo da je bila pobjednička u Domovinskom ratu već je proteklih godina dokazala da zna odgovorno participirati u međunarodnim misijama, bilo u okviru Ujedinjenih naroda, Sjevernoatlantskog saveza (NATO) ili Europske unije”, naglasio je.

Hrvatska vojska je brend i pobjednička vojska

“Hrvatska vojska je brend. Hrvatska vojska je pobjednička vojska. Ona je uvijek spremna izvršiti sve one zadaće koje se postavljaju pred nju”, naglasio je ministar obrane Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov izrazio je nadu da će ovaj posjet pridonijeti tomu da se shvati važnost ulaganja u podizanje standarda u Oružanim snagama RH.

“Mi smo svi svjesni da su ljudi najvažniji. Ja sam siguran da će ovaj posjet pridonijeti tome da svi skupa vidimo koliko je važno ulagati da se standard u Oružanim snagama popravi i da se riješe neka materijalna pitanja, da osoblje s radošću ostane i služi i da možemo privući mlade vojnike, mlade časnike i dočasnike, koji će pridonijeti tomu da Oružane snage RH budu još bolje i da još uspješnije izvršavaju svoje zadaće”, zaključio je general Šundov.

Komentiraj