Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio da će sa sjednice Vlade poslati poruke o demografskoj revitalizaciji zemlje i reformi pravosudnog sustava, koja će pridonijeti rješavanju zaostalih predmeta i smanjenju broja sudova.

Izmjenama zakona o doplatku za djecu, koje Vlada šalje u drugo saborsko čitanje, još 154.000 djece u Hrvatskoj dobivat će dječji doplatak, što će državni proračun do kraja ove godine stajati više od 150 milijuna kuna, rekao je Plenković na početku sjednice.

Ovim zakonskim izmjenama dajemo snažnu poruku koliko želimo pridonijeti demgrafskoj revitalizaciji zemlje, poručio je premijer.

Demografskoj i populacijskoj politici posvećene su i  dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, za što će se izdvojiti novih 40 milijuna kuna u ovoj godini.

Riječ je o mjeri koja je dobre rezultate postigla već u prošloj godini, a  pokazuju cjelovitost aktivnosti koje Vlada želi učiniti na području demografske revitalizacije  s jednim međuresornim pristupom, rekao je Plenković.

Nakon toga najavio je paket zakona o reformi u pravosudnom sustavu, koji bi trebali omogućiti brže rješavanje zaostalih predmeta i smanjenje broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova sa 46 na 34.

“Mislim da su to važne poruke – da se prije ljetne stanke Sabora usvoji reforma u pravosudnom sustavu”, istaknuo je Plenković.

Komentiraj